Kalousek: Pokud se naplní černé scénáře, bude schodek přes 150 miliard

Praha - Schodek státního rozpočtu se letos a příští rok může podařit udržet pod 150 miliardami korun jen za předpokladu, že se nenaplní černá prognóza Mezinárodního měnového fondu o vývoji české ekonomiky. Po dnešní návštěvě designovaného premiéra Jana Fischera to řekl odstupující ministr financí Miroslav Kalousek. Měnový fond ve středu uvedl, že česká ekonomika letos zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt se sníží o 3,5 procenta.

Právě rozpočet byl hlavním tématem dnešní schůzky Kalouska s Fischerem v Hrzánském paláci. „Panu premiérovi jsem říkal nějaké předpoklady pro to, aby letošní a příští rok mohl být deficit udržen do 150 miliard - samozřejmě za předpokladu, že nebude naplněna prognóza Mezinárodního měnového fondu,“ shrnul po setkání Kalousek. „Pokud bude naplněna prognóza MMF, tak 150 miliard je neudržitelných,“ dodal.

Nový rozpočet ve znamení předvolební kampaně

I v případě mírnějšího propadu HDP však deficit rozpočtu na rok 2010 může vyskočit na daleko vyšší úroveň. V nedělních Otázkách Václava Moravce Kalousek připustil, že navržený rozpočet bude na podzim kritizován ze všech stran. Úřednická vláda ho totiž musí předložit 30. září, tedy pár dní před plánovanými předčasnými volbami. Upravený rozpočet na letošek chce projednat ještě současný Topolánkův kabinet v demisi.

Podle Kalouska lze při pokračování současného trendu na konci roku očekávat propad příjmů státního rozpočtu až o 100 miliard korun ve srovnání s naplánovaných rozpočtem, který počítal s dnes již nerealistickým růstem ekonomiky ve výši 4,8 procenta.

O kvalitní rozpočet se postará Janota, míní Kalousek

Za záruku dobře sestaveného rozpočtu na příští rok pokládá Kalousek svého náměstka Eduarda Janotu, který na ministerstvu zůstává. Jak bude fiskální politika státu vypadat, bude podle Kalouska záležet také na tom, zda se bude úřednická vláda řídit jeho doporučeními. „Od Miroslava Kalouska máme například doporučení, aby nový ministr obezřetně posuzoval žádnosti o nároky,“ řekl náměstek Eduard Janota.

Ekonom společnosti Delloitte Luděk Niedermayer by škrty viděl jinde. „Především bych snížil provozní náklady státu jako například investice do majetku,“ vysvětlil Niedermayer. Dále dodal, že je špatné, když se Česká republika dostala mezi země, u kterých se očekává velký propad. Nejdůležitější roli teď sehrají politici.

Ministerstvo financí prý má pro novou vládu materiál týkající se rozpočtu na další tři roky.Novému premiérovi i svému nástupci Kalousek slíbil pomoc. „Kdykoli zavolá, budu jemu i svému nástupci k dispozici,“ uvedl.