Agentura Moody's snížila rating Lotyšska na stupeň Baa3

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila o dva stupně hlavní devizový rating Lotyška na stupeň Baa3. Jako důvod uvedla hloubku recese, kterou země prochází. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že Moody's by k dalšímu snížení ratingu ještě mohla sáhnout.

„Hloubka a tempo hospodářského poklesu je mnohem výraznější, než jsme původně předpokládali. To má negativní dopady na státní příjmy i na deficit rozpočtu,“ uvedla ratingová agentura. Moody's předpokládá, že poměr zadlužení k hrubému domácímu produktu (HDP) do konce roku 2010 vystoupí nad 50 procent HDP. Úroveň dluhů by se ale podle agentury i tak měla udržet pod průměrem Evropské unie. Lotyšská vláda předpovídá, že ekonomika v letošním roce klesne o 12 až 13 procent.

Rating využívají především finanční instituce a další organizace, které poskytují úvěry. Pokud má země vysoký rating, mívá zpravidla lepší podmínky pro získání úvěru. Čím nižší je rating, tím šance na získání úvěru klesají, respektive úvěr je poskytnut za horších podmínek a za vyšší úrok.