Mariánskolázeňská ministeriáda o financích pro evropské regiony

Mariánské Lázně - V západočeských Mariánských Lázních druhým dnem pokračuje neformální schůzka ministrů regionálního rozvoje zemí Evropské unie. Za předsednickou zemi své kolegy hostí ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Hlavním tématem pro jednání zástupců evropské sedmadvacítky je politika soudržnosti (též kohezní politika) Evropské unie, již včera ministři jednali o sociální politice a pravidlech pro rozdělování evropských peněz po roce 2013, kdy skončí současné rozpočtové období unie. Během dnešního jednání by také měli zástupci Švédska, které bude unii předsedat po Česku, představit své plány a vize pro politiku regionálního rozvoje.

Cílem politiky soudržnosti je vyrovnávat rozdíly mezi jednotlivými evropskými regiony. Kohezní politika přitom zabírá více než třetinu evropského rozpočtu. Svoboda přiznává, že jednotlivé členské státy jsou v otázce dotací pro regiony rozděleny na chudší a bohatší.

Výstupem včerejšího dne bylo společné prohlášení, ve kterém ministři zdůraznili strategický charakter politiky soudržnosti zvláště v době krize. Současně se shodli na nutnosti zjednodušení jejích mechanismů. Na tiskové konferenci to dnes řekl český ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda.

Mariánskolázeňské ministeriády se účastní pouhých sedm ministrů, jinak evropské vlády vyslaly náměstky či zástupce. Český ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda před zahájením akce řekl, že je to kromě dalších důvodů i důsledek nestability na tuzemské politické scéně.

Cyril Svoboda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod