České podniky škodí ovzduší pod plán

Praha - 80,4 milionu tun oxidu uhličitého (CO2) loni vypustily do ovzduší tuzemské podniky zapojené do evropského systému emisního obchodování (EU ETS). Atmosféru tak zatížily o 8,5 procenta méně než v roce 2007. Je to méně, než Česká republika dostala v rámci Národního alokačního plánu pro rok 2008, firmy tak mohou ušetřené povolenky prodat. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo životního prostředí.

V rámci loňského alokačního plánu měly tuzemské podniky k dispozici 85,8 milionu povolenek, z nichž každá představuje jednu tunu CO2. Firmy tak mohou nabízet k prodeji povolenky na 5,4 milionu tun emisí. Podle odstupujícího ministra životního prostředí Martina Bursíka systém obchodování s emisemi motivuje firmy k používání efektivnějších technologií.

Podniky do konce roku 2012 dostávají veškeré povolenky zdarma, od roku 2013 začne nabíhat systém, ve kterém se bude postupně zvyšovat množství povolenek, které si budou muset firmy kupovat. „Firmy si je (povolenky) budou muset kupovat v aukcích. Ekonomická motivace ke snižování emisí tak bude ještě výraznější,“ uvedl Bursík.

Snaha o snížení emisí souvisí se snahou Evropské unie, která se před časem zavázala, že do roku 2020 sníží emise o 20 procent a zvýší podíl obnovitelné energie na pětinu.