Britská ekonomika dole, propadla nejvíce od roku 1979

Londýn - O 1,9 procenta se v prvním čtvrtletí snížil hrubý domácí produkt Velké Británie. Tamní hospodářství tak zažilo nejvýraznější propad od třetího čtvrtletí roku 1979, jak dnes oznámil britský statistický úřad. Ekonomové až dosud předpokládali, že propad 1,6 procenta z posledního čtvrtletí loňského roku už se nebude prohlubovat. Meziroční srovnání vychází ještě hůře. Ekonomika vykázala pokles o 4,1 procenta, což je největší propad od roku 1980. Ve Velké Británii se propadla také výroba automobilů, a to přes celou polovinu.

Čerstvá statistika naznačuje, že recese britské ekonomiky by mohla být hlubší, než analytici obecně předpokládají. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že ekonomika v prvním čtvrtletí klesne o 1,5 procenta. V meziročním srovnání analytici počítali s poklesem v rozsahu 3,8 procenta.

Britský ministr financí Alistair Darling ekonomice na letošní rok předpověděl propad HDP o 3,5 procenta, podle ekonomů je ale možné, že bude skutečnost horší. Darling předpokládal, že propad ekonomiky bude v prvním čtvrtletí zhruba stejný jako v závěru loňského roku.

Británie si půjčí 175 miliard liber 

„Zatím je příliš brzy (na hodnocení), ale ten propad otevírá možnost, že HDP za celý rok 2009 klesne o více než čtyři procenta, což v současné době očekáváme,“ řekla ekonomka společnosti Capital Economics Vicky Redwoodová. Mezinárodní měnový fond na letošní rok britské ekonomice předpovídá propad o 4,1 procenta.

Británie si na fiskální rok 2010 bude muset půjčit rekordních 175 miliard liber (asi 5,24 bilionu korun), část analytiků ale upozorňuje, že ani to možná nebude stačit a pro oživení hospodářského růstu prý bude nutné udělat víc. Centrální banka ale už základní úrokovou sazbu snížila na rekordní minimum 0,5 procenta, takže mnoho prostoru k dalšímu uvolnění měnové politiky už nemá. S pomocí nových peněz ale už začala s nákupem některých aktiv.

Výroba aut v Británii ve čtvrtletí klesla o více než polovinu

Výroba osobních automobilů v Británii se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 56,6 procenta na 183 010 vozů, což dnes oznámil britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT. Současně vyzval vládu k dalším krokům na podporu automobilového sektoru.

Britský ministr financí Alistair Darling tento týden představil plány na program, v jehož rámci budou moci spotřebitelé požádat o slevu 2 000 liber (59 tisíc korun) na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let starý vůz. Program v poslední době hodně omílaného šrotovného by měl platit do března 2010. Vláda chce na program vyčlenit 300 milionů liber a dalšími 300 miliony by měli přispět výrobci.

Paul Everitt, šéf britského svazu výrobců aut SMMT:

„Údaje ukazují, že je zapotřebí bezodkladná akce k nastartování poptávky v automobilovém průmyslu. Zavedení britského programu pro šrotovné je důležitým prvním krokem.“

SMMT již minulý měsíc oznámil, že v důsledku ekonomické krize se v příštím roce neuskuteční britský autosalon. Podle SMMT, který je organizátorem výstavy, si automobilky za současných podmínek nemohou dovolit náklady, jež by si jejich účast na výstavě vyžádala.