Vláda připravila půdu pro znárodňování problémových bank

Praha - Odcházející kabinet Mirka Topolánka (ODS) na svém dnešním zasedání schválil novelu zákona o bankách, která umožňuje, aby banky, které se ocitnou v potížích, mohl převzít stát, případně jiná banka. Novelu předložilo vládě ministerstvo financí, které ji považuje za čistě preventivní krok a aktuálně se ji nechystá nijak využít. Aby změna začala platit, musí ji ještě schválit parlament a podepsat prezident republiky.

Změna zákona o bankách umožňuje, aby nemocné banky odkoupili jejich bezproblémoví kolegové na základě reálného ocenění. V případě, že by o bankovní dům v problémech neměly zájem soukromé instituce, koupil by ho stát. Tato metoda je někdy nazývána také jako „bridge bank“.

Návrh, který bezprostředně reaguje na hospodářskou a finanční krizi, rovněž zjednodušuje například proces navýšení kapitálu banky nebo umožňuje centrální bance pružněji reagovat na problémy bank.

Znárodňovat se zatím nebude

Podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) má novela čistě preventivní charakter, má dát státu do ruky nový nástroj, který zatím v boji s finanční krizí neměl. „Nikdo neví, jak dlouho bude krize trvat a pokládáme za odpovědné vytvořit pravní prostředí, aby naši nástupci, kdyby se dostali do potíží, měli pro to příslušný právní instrument,“ vysvětlil záměr Kalousek.

Někteří odborníci ale přesto změnu kritizují. Nelíbí se jim jednak to, že problémové banky, které nikdo nechce, bude kupovat stát za peníze daňových poplatníků, navíc to prý bude mít také zhoubný vliv na chování bankéřů. Ti budou ochotni více riskovat, protože za zády budou mít mnohem širší záchrannou síť, než jakou měli doposud. „Považuji tento krok za zbytečný,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 ekonom Miroslav Zajíček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Bank se týká i zákon o pojišťování a financování vývozu

Kromě zákona o bankách dala vláda zelenou také změnám v zákoně o pojišťování a financování vývozu. I ten bude mít bezprostřední dopad do bankovní praxe. Pokud ho schválí parlament a podepíše prezident, budou moci i komerční banky poskytovat svým klientům státem podporované úvěrování vývozu. Podle mluvčího ministerstva k tomu bude sloužit systém dorovnávání úrokových rozdílů.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24