GM se zbaví 21 tisíc zaměstnanců

Detroit - Největší americká automobilka General Motors hodlá do konce příštího roku v rámci restrukturalizace zrušit zhruba 21 tisíc pracovních míst ve Spojených státech. Plánuje také snížit počet svých továren v USA na 34 ze současných 47. General Motors zaměstnává po celém světě téměř 245 tisíc lidí. Automobilka se rovněž hodlá zbavit značky Pontiac a zredukovat svou prodejní síť. Rozsáhlá restrukturalizace podniku je podmínkou pro získání dodatečné státní pomoci.

Americká automobilka dále uvedla, že nabídne věřitelům výměnu dluhopisů v hodnotě zhruba 27 miliard dolarů (téměř 550 miliard korun) za akcie. Držitelé dluhopisů by tak ve firmě získali přibližně desetiprocentní podíl.

Vláda koncem minulého měsíce odmítla předchozí restrukturalizační plán. Slíbila však automobilce provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých měl podnik za úkol vypracovat nový plán. General Motors tak minulý týden obdržela další federální úvěr ve výši dvou miliard dolarů (přes 40 miliard korun). Celkově tak již od americké vlády získala půjčky v hodnotě 15,4 miliardy dolarů.


Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Pontiac Grand Prix
Zdroj: Wikipedia