USA a Čína uzavřely obchody za více než 10 miliard dolarů

Washington - Spojené státy americké a Čína bojují proti krizi obchodní diplomacií. Americké a čínské společnosti podepsaly včera přes tři desítky obchodních kontraktů v hodnotě celkem 10,6 miliardy dolarů (223 miliard Kč), zejména v oblasti telekomunikací a informačních technologií. Ministři obou států se zároveň shodli na potřebě prohlubování vzájemné obchodní spolupráce, protože ta by měla pomoci obnovit globální ekonomický růst.

„Historie nás učí, že otevřenost a spolupráce je v dobách krize tím nejdůležitějším,“ řekl čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. „Obchodní protekcionismus růst neobnoví. Právě naopak, ještě zesílí recesi,“ dodal ministr, který jednal se svým americkým protějškem Garym Lockem.

Řada kontraktů byla uzavřena v telekomunikacích, kde společnost China Telecom podepsala smlouvy s americkými firmami Cisco, Microsoft, Dell, Emerson a Alcatel-Lucent. Společnost China Mobile zase sjednala dohody s firmami Hewlett-Packard, Alcatel-Lucent, Oracle, Emerson, Sun Microsystems a Cisco. China Construction Bank sjednala kontrakty s Microsoftem, HP a Ciscem. Další kontrakty podepsaly se svými čínskými protějšky automobilka Ford Motor a výrobce spotřebního zboží Amway. Bližší podrobnosti dohod zveřejněny nebyly.

Čína má se Spojenými státy obrovský obchodní přebytek, který v roce 2008 dosáhl rekordních 266,3 miliardy dolarů a je zdrojem napětí mezi vládami obou zemí. Globální recese poškodila exporty a zejména u vlád vyspělých zemí zvýšila pokušení vystavět bariéry před dovozy z levnějších zemí jako Čína.