Daimler a Chrysler se definitivně rozcházejí

Detroit - Německá automobilka Daimler se zbaví všech svých zbývajících akcií v americké automobilce Chrysler, s níž byla do roku 2007 spojena. V noci na dnešek uzavřel Daimler dohodu, která mu umožní zbavit se svého podílu 19,9 procenta akcií. Úplný odchod Daimleru uvolní Chrysleru ruce ke sjednání dohody o alianci s italskou společností Fiat a k záchraně před bankrotem.

Daimler se s vedením Chrysleru, vlastníkem americké automobilky fondem Cerberus Capital Management a americkou penzijní společností Pension Benefit Garanty Corp., dohodl, že zbývající akcie v Chrysleru budou umořeny. Daimler také odpustí Chrysleru půjčku 1,5 miliardy dolarů, kterou již loni stejně odepsal. Chrysler již v roce 2007 odprodal 80,1 procenta akcií Chrysleru fondu Cerberus, čímž ukončil ambiciózní, avšak nepříliš úspěšné spojení obou automobilek.

Dohoda s Daimlerem byla sjednána den poté, co se americká odborová organizace United Auto Workers (UAW) dohodla s vedením automobilek Chrysler a Fiat a americkou vládou na ústupcích ve mzdách a omezení odvodů do fondu zdravotní péče. Dohoda s odbory byla jednou z podmínek vlády k poskytnutí záchranného úvěru pro Chrysler.

Chrysler stále bojuje o státní pomoc 

Vláda stanovila jako podmínky pro získání pomoci snížení mzdových nákladů, restrukturalizaci dluhu a sjednání aliance s italskou firmou Fiat do 1. května. Dohoda s Fiatem o převzetí 20 procent v Chrysleru je údajně již téměř hotova, jedinou překážkou v získání státní pomoci nyní automobilce zůstává jednání s věřiteli.

Americká vláda koncem minulého měsíce odmítla restrukturalizační plány automobilek Chrysler a General Motors, jejichž schválení vládou je podmínkou další státní pomoci. Poskytla však Chrysleru peníze na 30 dnů, během nichž má firma dokončit jednání o dalších ústupcích a alianci s Fiatem. GM a Chrysler se v důsledku slabé poptávky dostaly na pokraj bankrotu. Chrysler získal již od vlády úvěr ve výši čtyř miliard dolarů a v únoru požádal o dalších pět miliard dolarů.

Vydáno pod