MMF napojil Polsko na úvěrovou linku

Washington - Flexibilní úvěrovou linku v objemu 20,58 miliardy dolarů (asi 413 miliard korun) dnes Polsku schválil Mezinárodní měnový fond. Polsko ale nemá v úmyslu peníze čerpat, úvěr má pouze připravený pro případ, že by peníze akutně potřebovalo. Soused České republiky tak následuje příkladu Mexika, které se rovněž rozhodlo využít nových pravidel MMF pro čerpání finanční pomoci. Fond tato pravidla zavedl v letošním roce a využít jich mohou země, které mají zdravé finance a zatím se nepotýkají s vážnými problémy.

„Navzdory velmi pevným fundamentálním ukazatelům teď polská ekonomika čelí riziku, že přes realitní a finanční sektor pocítí dopady globální krize,“ uvedl měnový fond. Díky úvěrové lince bude Polsko podle měnového fondu v lepší pozici na to, aby zvládlo případné problémy.

MMF dříve poskytoval peníze těm zemím, které se dostaly do finančních problémů. Vysloužil si ale kritiku za to, že není dost pružný a peníze uvolní, až když je téměř pozdě. Nyní tedy úvěry poskytuje i preventivně, to znamená i v případě, kdy daná země pomoc okamžitě nepotřebuje.

Na druhou stranu ale ani jednotlivé země neměly příliš snahu o peníze si žádat. Měly většinou obavy, že pokud tak učiní, bude na ně nahlíženo jako na země, které mají nějaký problém, protože jinak by měnový fond o peníze nežádaly. MMF navíc poskytnutí úvěru nějak podmiňoval, většinou chtěl, aby daná země snížila výdaje.

Vydáno pod