Úrokové sazby klesly nejníže od vzniku České republiky

Praha - Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší hodnotu za celou dobu existence samostatné České republiky. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 1,5 procenta. Českou národní banku k rekordnímu snížení sazeb přiměla bující hospodářská krize, napomohl mu také fakt, že se v příštích měsících očekává pokles inflace.

Nejnižší úroveň, na které zatím v Česku úroková sazba byla, činila doposud 1,75 procenta, a to od letošního února a předtím od konce dubna do konce října roku 2005.

Od sazeb centrální banky se běžně odvíjejí úroky komerčních vkladů a úvěrů. Finanční krize ovšem touto zaběhnutou praxí otřásla a tržní úrokové sazby na pohyb úroků centrální banky kvůli zvýšenému riziku nesplácení úvěrů příliš nereagovaly. „U nás na trhu je přebytek likvidity v bankovním systému jako celku a banky nejsou závislé na financování ČNB, tak to znamená, že ten kanál, který zprostředkovává přenost téhle sazby do ostatních sazeb na trhu je málo silný, málo výrazný,“ vysvětluje hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

ČNB snížila sazby (zdroj: ČT24)

David Marek, analytik Patria Finance:


„Česká ekonomika je patrně v úvodu letošního roku v hlubší recesi, než se čekalo, (…) je opravdu potřeba ještě ekonomice pomoci, a to i nízkými úrokovými sazbami.“


Podle Davida Marka by se už nyní komerční úrokové sazby i přes zvýšenou rizikovou prémii hnout dolů měly, třebaže ne v plném rozsahu dnešního snížení. Mertlík však očekává, že u termínovaných vkladů a úvěrů nenastane téměř žádná změna. „Tzv. likviditní gap, čili rozdíl mezi délkou průměrného vkladu v ČR a průměrného úvěru se za poslední měsíce spíše zvětšoval, protože lidé dávají z opatrnostních důvodů přednost krátkodobým vkladům, vkladům na viděnou, a to je situace, která spíše prodražuje úvěrování,“ dodal.

Ekonomického experta ČSSD Ivana Havla nepřekvapilo, že banky neuvažují o nabízení výhodnějších půjček – obávají se totiž dalších dopadů krize. „Obávám se, že se banky chovají racionálně,“ uvedl.

Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky například na bydlení. Obecně nižší úroky také vyhovují státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky.

Vydáno pod