Kellner kvůli krizi nebude usilovat o zdravotní pojišťovnu

Praha - Česká pojišťovna, kterou spoluvlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, se definitivně vzdala snah na vytvoření vlastní zdravotní pojišťovny a stáhla svou žádost o licenci u ministerstva financí. Píší o tom Hospodářské noviny. Jedním z důvodů, proč nebude pojišťovna expandovat ve zdravotnictví je podle jejího mluvčího Václava Bálka současná ekonomická situace v České republice.

„Česká pojišťovna svoji žádost o provozování zdravotní pojišťovny stáhla,“ informoval náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň. „Veškeré aktivity se zdravotní pojišťovnou jsme zastavili,“ potvrdil Bálek.

Ze zdravotnictví couvají i další

Česká pojišťovna je po skupině Appian další společností, která kvůli krizi a zrušené reformě zdravotnictví couvá ze zdravotního podnikání. Obě si o licenci na zdravotní pojišťovnu zažádaly loni v létě, kdy ještě byla velká šance, že zdravotní reforma projde hlasováním v Poslanecké sněmovně. Zdravotnictví bylo navíc díky přebytku 20 miliard korun ve velmi dobré kondici. Ministerstvo chce ale nyní v protikrizovém balíčku ušetřit na platbách pojišťovnám stovky milionů korun.

Své snahy přehodnotil i podnikatel Tomáš Chrenek, který kvůli obavám z finančních problémů raději sloučil pojišťovnu Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou. Plány rozjet pojišťovnu zatím podle HN nevzdal jen miliardář a spolumajitel TV Prima Ivan Zach, který ovládá přes firmu GES Medical Care Zdravotní pojišťovnu Média. Licenci dostal Zach v únoru a do roka musí sehnat 50 tisíc pojištěnců.