OSN žádá USA o zrušení kubánského embarga, už podvacáté

Havana/New York – Organizace spojených národů odsoudila hospodářské embargo Spojených států uvalené na Kubu, a to už podvacáté v řadě. Sankce uvalené Američany už Kubu za půl století stály skoro jeden bilion amerických dolarů. Celá akce je ale spíše symbolická a USA sankce uvolňovat nehodlají.

„Za své lidi i za OSN vás žádám, podpořte rezoluci. Potřebujeme konec ekonomické, komerční a finanční blokády uvalené Spojenými státy na Kubu,“ říká ministr zahraničí Kuby Bruno Rodriguez. 

Národy ze společenství OSN odsoudily blokádu 186 hlasy proti dvěma negaitvním. Přijaté usnesení ale není právně závazné. Spojené státy se navíc vyjádřily jasně: sankce proti Kubě uvolňovat nebudou, dokud komunistické vedení nezavede v zemi zásadní politické a ekonomické změny. „Moje delegace bude hlasovat proti. Věříme, že by měl tento orgán spíš podporovat snahu Kubánců svobodně rozhodovat o své budoucnosti, místo takových nesmyslných cvičení,“ uvedl poradce Spojených států pro záležitosti západní polokoule Ronald Godard. 

Embargo Kuby (zdroj: ČT24)

Proti byl vedle Spojených států jen Izrael, další tři země se zdržely hlasování. Kuby se ale usnesení zatím nedotýká. „Spojené národy vždy hlasují pro nás, ale ve skutečnosti embargo pokračuje. Nic se tím neřeší,“ myslí si kubánská obchodnice s arašídy Gladys Estradová. 

Loni mělo hlasování skoro stejný výsledek. Prezidenti Spojených států mezitím blokádu každoročně obnovují svým podpisem, i když jde jen o formální krok, neboť zákony by platily i bez jejich podpisu. Na embargu přitom tratí rovněž americká ekonomika. Podle tamějších médií řádově miliardy dolarů ročně.