Stát prodal dluhopisy pro občany za více než 20 miliard

Praha – Lidé si objednali a uhradili státní dluhopisy pro občany za 20,4 miliardy korun. To je více než dvojnásobek původně plánovaného objemu. Maximální hodnota jedné objednávky činila 306 milionů korun, minimální tisíc korun. Dluhopisy si objednalo a zaplatilo téměř 33 tisíc fyzických osob z České republiky, 76 zahraničních fyzických osob a 57 neziskových organizací.

Celkový objem objednávek byl vyšší než objem dluhopisů, které lidé nakonec zaplatili. Činil podle dřívějších statistik ministerstva 21,2 miliardy korun, lidé tak nezaplatili dluhopisy za 800 milionů korun. Dluhopisy ministerstvo vydá 11. listopadu.

Fyzické osoby z Česka získají dluhopisy za 20,1 miliardy korun, zahraniční fyzické osoby za 45 milionů korun, neziskové organizace za zhruba 300 milionů korun. „U zahraničních fyzických osob evidujeme 59 procent objemu objednávek od občanů Slovenské republiky,“ uvedlo ministerstvo financí. Celkem 59 procent investorů tvoří muži a 41 procent ženy. Věk třetiny fyzických osob se pohybuje od 61 do 70 let, více než polovinu pak tvoří lidé ve věku mezi 51 až 70 lety. „To byl jeden ze základních cílů; nabídnout investování opravdu i drobnému střádalovi. I tomu, kdo obrátí každou stovku,“ uvedl již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Peníze
Zdroj: ISIFA/František Vlček

Největší zájem byl o jednoletý dluhopis, kterého se prodalo za 9,5 miliardy korun, tedy 46 procent celkového objemu. Dalších téměř devět miliard lidé investovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu a zbylých 1,9 miliardy do pětiletého kuponového dluhopisu.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. U pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U obou je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů. Celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

„Za vysokým zájmem o spořicí státní dluhopisy stojí několik faktorů. Za prvé, ministerstvo financí přišlo se svou nabídkou v době vysoké nejistoty na finančních trzích, která zvyšuje poptávku po bezpečných, byť nízkovýnosových instrumentech. Za druhé, stát v zájmu úspěchu své první emise zájemce přeplácí oproti standardním podmínkám na finančním trhu. Za třetí, výnos ze spořicích dluhopisů podle výkladu ministra Kalouska nepodléhá zdanění,“ uvedl již dříve analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

V souvislosti s výnosy Sobíšek upozornil na fakt, že za poslední emisi roční pokladniční poukázky, která je ve všech podstatných ohledech srovnatelná s nabízeným ročním spořicím dluhopisem, požadovali velcí investoři jen 1,17 procenta.

Ministerstvo původně plánovalo dluhopisy prodávat do 1. listopadu, ale kvůli velkému zájmu přijímalo objednávky jen od pondělí 3. října do pátku 7. října. Dluhopisy byly k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.