Protestují i zaměstnanci Fiatu, bojí se možného uzavření továren

Turín - Tisíce zaměstnanců italské automobilky Fiat dnes u centrály podniku v Turíně protestovaly proti možnému uzavírání továren v důsledku případné aliance s německým konkurentem Opel. Podle pořadatelů se akce zúčastnilo zhruba 15 tisíc lidí. Pracovníci se obávají uzavření továren Pomiglianu u Neapole a Termini Imerese na Sicílii. Závod Pomiglianu zaměstnává zhruba 5200 lidí a Termini Imerese přibližně 1600 lidí. Po zahrnutí dopadu na dodavatelské firmy by se uzavření továren dotklo zhruba 12 tisíc pracovních míst.

Italský ministr průmyslu Claudio Scajola podle listu La Repubblica upozornil, že Fiat v době, kdy italská vláda schválila šrotovné, slíbil, že nebude rušit pracovní místa ani zavírat továrny. „Když jsme zavedli ekologické pobídky, požádali jsme Fiat o závazek nepropouštět a nezavírat továrny a získali jsme jej,“ uvedl ministr. Dodal, že tento závazek stále platí.

Mluvčí odborářů Fiatu:

„Demonstrujeme, abychom bránili průmysl i Fiat. Šéf Fiatu Sergio Marchionne nám zatím neposkytl žádné odpovědi na otázky ohledně těchto jihoitalských továren.“

Fiat se již dříve dohodl na vytvoření aliance s americkou automobilkou Chrysler. Ve středu by pak měl představit podrobnosti ohledně svých záměrů s automobilkou Opel. „Jsem také znepokojen, ale ne kvůli možné dohodě s Opelem. Znepokojuje mě propad světového trhu s automobily,“ uvedl Scajola. Dodal, že dohoda s Chryslerem a jednání s Opelem jsou odpovědí na nepříznivou situaci na trhu.

O Opel má zájem také Magna

O automobilku Opel se zajímá rovněž kanadsko-rakouský výrobce automobilových součástek Magna. Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 tisíc lidí, automobily ale vyrábí i v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii. Firma je součástí největší americké automobilky General Motors, která se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a nyní bojuje o získání dodatečné státní pomoci.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung již začátkem měsíce informoval, že Fiat plánuje v rámci převzetí Opelu zcela či částečně uzavřít deset továren, což povede k zániku zhruba 18 tisíc pracovních míst. Fiat však tuto informaci popřel.