Šéf Světové banky: Globální ekonomika začne růst koncem roku

Varšava - Podle šéfa Světové banky by se globální ekonomika mohla vrátit k růstu ještě v letošním roce, patrně v jeho závěru. Zoellick ovšem na tiskové konferenci v polském hlavním městě připustil, že růst by se mohl dostavit i později, a to až během příštího roku, avšak dříve než v roce 2011. „Mám pocit, že tu ještě budeme mít poklesy, ale jejich tempo bude zpomalovat,“ uvedl. Poláky zároveň ujistil, že Polsko je v lepší pozici než mnohé jiné země a může současnou finanční krizi přečkat s menšími následky, protože má velký vnitřní trh a relativně silné spotřebitelské výdaje. Dodal, že navštívil Varšavu, aby s polskou vládou jednal o potenciálních hrozbách a možné pomoci ze strany Světové banky.

„Otázkou je, kdy se globální systém vrátí k růstu, což by mohlo být koncem roku 2009 či v roce 2010. Nemyslím si, že to bude rok 2011,“ věří Zoellick. „Člověk musí stále dávat pozor na skutečnost, že jsme uprostřed globální krize,“ upozornil. Zoellick také předpokládá, že finanční krize by mohla mít dopady na krátkodobé přímé zahraniční investice v zemích střední a východní Evropy. Konkrétněji se ale nevyjádřil.

Skutečnost, že se největší ekonomiky světa a Evropy po poklesu zřejmě začínají stabilizovat potvrdil i americký ministr financí Timothy Geithner. „Ekonomika se zřetelně ustálila,“ řekl Geithner. „Míra poklesu u většiny ukazatelů ekonomické aktivity se hodně zpomalila, a to je důležitý začátek,“ dodal s tím, že cesta však bude ještě trnitá.