EU chce po Česku zdvojnásobení sběru elektroodpadu

Praha - Členské země Evropské unie budou muset zvýšit sběr starých elektrospotřebičů. Nová hranice, pod kterou nesmí ročně klesnout, bude podle připravované směrnice ležet na úrovni 65 procent hmotnosti spotřebičů uvedených na trh v předchozích dvou letech. Pro Česko by to znamenalo více než zdvojnásobení sběru vysloužilých elektrických spotřebičů, což je podle ministerstva životního prostředí nereálné. Směrnice má začít platit od roku 2016, Česko bude muset zřejmě požádat o odklad.

Zamýšlené zvýšení vyplývá z materiálů, které dnes dostali účastníci pražské konference Zpětný odběr 2009. 65procentní podíl, se kterým připravovaná směrnice počítá, je ale v českých podmínkách jen obtížně dosažitelný. Česká republika totiž sotva splnila předchozí závazek, který dala Evropské unii. Podle toho musela zvýšit výběr starých elektrospotřebičů do konce loňského roku minimálně na čtyři kilogramy na obyvatele a rok.

„V ČR se v roce 2008 podařilo sebrat zhruba 25 procent tun elektrozařízení uvedených na trh v letech 2006 a 2007,“ upřesnil jednatel kolektivního systému Asekol Jan Vrba.

Česko bude muset sbírat více elektroodpadu (zdroj: ČT24)

Kolik elektroodpadu se v Česku vybere?

  • V loňském roce se vybralo 44 tisíc tun.
  • To představuje zhruba 4,3 kg na osobu a rok.
  • Odhady pro letošní rok hovoří o výběru 52 tun.
  • To by znamenalo nárůst na 5,2 kilogramu na osobu a rok.

Nový limit bude oříškem pro všechny

Nejen Česká republika bude mít s novým požadavkem problémy. Zapotí se všechny státy unie. „Paradoxem je, že požadavek EU v současnosti splňuje pouze Norsko, které ani není členem EU,“ podtrhl Vrba.

Za příliš ambiciózní považuje limit i ministerstvo životního prostředí. „Nový cíl 65 procent vybraných elektrozařízení k podílu toho, co se dává na trh, je velmi diskutabilní, protože i někteří velmi silní sběrači, jako je třeba Německo či Rakousko, kteří sbírají osm kilogramů na osobu, tak by nyní splňovali jenom 40 procent,“ upozornila úřednice ministerstva Zdeňka Bubeníková. Požádá ale komisi o předložení studií a analýz, jak k těmto hodnotám dospěla, a věří, že výsledný limit bude nakonec výrazně nižší.

Návrh je bič na výrobce

Generální sekretář evropské asociace kolektivních systémů WEEE Forum Pascal Leroy dnes návrh evropské směrnice označil za bič na výrobce elektrozařízení a pětašedesátiprocentní podíl do roku 2016 za nereálný cíl. „Namísto pozitivní změny bude docházet k tomu, že obchodníci s elektroodpadem, města nebo další třetí strany, které jej mají k dispozici, si budou moci diktovat podmínky, za nichž výrobci budou mít přístup k takovému odpadu. Že je to reálná hrozba, to lze vidět už dnes na příkladu některých členských zemí EU,“ upozornil Leroy.

Sběr a likvidaci elektroodpadu mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest - kromě Asekolu je to Elektrowin, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

Vydáno pod