Opel má tři nabídky na převzetí

Berlín - Minimálně tři zájemci dnes předložili německé vládě nabídku na převzetí podílu v německé automobilce Opel. Jejich jména však zatím nebyla oficiálně zveřejněna. Mluví se však o automobilce Fiat, investičním holdingu RHJ a kanadsko-rakouském výrobci autodílů, firmě Magna. Včera večer se německá vláda dohodla se skupinou bank na podmínkách, za kterých poskytnou překlenovací úvěr pro Opel. Peníze, které mají pomoci vyřešit problémy s nedostatkem hotovosti, ale Opel dostane až poté, co se podaří vyjasnit otázky ohledně nového investora do podniku.

Informaci ohledně počtu zájemců o rüsselheimskou automobilku dnes poskytlo evropské zastoupení koncernu General Motors, pod jehož křídla Opel v současnosti patří. Podrobnosti však firma nezveřejnila. Všeobecně se očekávají nabídky od italského konkurenta Fiat a kanadsko-rakouského výrobce automobilových součástek Magna. Podle zdroje agentury Reuters obeznámeného se situací by však měla nabídku předložit rovněž investiční společnost RHJ.

Michael Kudela, šéfredaktor Auto Motor a Sport:

„Přirozeněji zní spojení Opel a Fiat, protože jsou to 2 velké automobilky, které si mají leccos co dát, určitě tam patří v úvahu sdílení platforem, které už rozjeli v nedávné době…ale samozřejmě v daleko větší míře mohou sdílet motory, mohou sdílet i dealerství.“

Opel má tři zájemce (zdroj: ČT24)


Němci se ale Fiatu bojí. Podle odborů hrozí, že Fiat bude s Opelem zacházet jako s nepohodlným konkurentem a celá země se spíš přiklání na stranu Magny. „Jsem pro Magnu, Fiat a Opel jsou spíš konkurenti,“ vyznává se zaměstnanec Opelu. „Myslím, že poctivé úmysly má s Opelem Magna, u Fiatu si nejsem tak jistý,“ doplňuje ho jeho kolega.

Německý ministr práce Olaf Scholz dnes uvedl, že předběžné rozhodnutí o budoucnosti Opelu musí padnout nejpozději do začátku příštího týdne. „Nemáme moc času. Rozhodnutí musí být učiněno ještě tento týden, nejpozději do začátku příštího týdne,“ prohlásil ministr po schůzce vlády. Ta se zabývala překlenovacím financováním Opelu v případě bankrotu mateřské GM.

Vláda se dohodla s bankami, jak pomohou Opelu

Automobilka bojuje s tenčícími se prostředky na provoz, pomoci mají právě státem garantované úvěry. Mluvčí spolkové vlády Ulrich Wilhelm včera po setkání vládních představitelů se zástupci bank uvedl, že v otázce překlenovacího financování bylo dosaženo pokroku. „Shodli jsme se v Berlíně na tom, jak by mohlo být překlenovací financování organizováno,“ řekl ministr hospodářství spolkové země Durynsko.

Dohodu o způsobu poskytnutí překlenovacího úvěru automobilce Opel potvrdil i viceprezident Evropské investiční banky (EIB) Matthias Kollatz-Ahnen. „Byl dohodnut model (pro překlenovací úvěr),“ řekl. Podle včerejší dohody vlády s bankami bude moci Opel o překlenovací úvěr zažádat až poté, co bude jasno v otázce vlastnictví automobilky.

Opel potřebuje tři miliardy eur

Na rozhodnutí o prodeji Opelu a finanční pomoci čeká zhruba 25 tisíc zaměstnanců automobilky. Firma už dříve uvedla, že potřebuje pomoc zhruba 3,3 miliardy eur z veřejných zdrojů, aby se vyhnula zavírání továren a propouštění.