Slovenská ekonomika letos zřejmě klesne o 4 procenta

Bratislava - Hrubý domácí produkt Slovenska letos podle průzkumu Národní banky Slovenska (NBS) meziročně klesne o čtyři procenta. Výhled výkonu slovenské ekonomiky se od začátku roku zcela otočil, ještě v lednu analytici předpovídali růst HDP ve výši 3,2 procenta. Slovensko bylo přitom dosud jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik Evropské unie a v lednu letošního roku zavedlo společnou evropskou měnu euro.

Vývoj slovenské ekonomiky, která v předcházejícím období patřila k nejrychleji rostoucím v Evropské unii, letos podobně jako další státy
sedmadvacítky negativně zasáhla hospodářská krize. Problémy se projevily už v prvním čtvrtletí, kdy HDP podle předběžného odhadu meziročně klesl o 5,4 procenta. Důvodem byl pravděpodobně především pokles vývozu a domácí spotřeby.

Svoje odhady výkonu ekonomiky již kvůli vlivům krize revidovala centrální banka. NBS očekává, že HDP v tomto roce spadne o 2,4 procenta, zatímco
předtím předpokládala růst 2,1 procenta. Prognózu zatím neupravila vláda, která stále vychází z únorového odhadu růstu o 2,4 procenta. Čísla by mělo ministerstvo financí upřesnit v nejbližších týdnech. Analytici předpokládají oživení slovenského hospodářství v příštím roce, kdy by HDP měl stoupnout v průměru o 1,9 procenta.