Sehnat brigádu bude letos problém

Praha - Zájem o brigády před prázdninami stoupá, pokud však jde o počet nabídek, ten se ubral směrem zcela opačným. Brigád je tak až o polovinu méně než před rokem. Propad postihl všechny pracovní obory. Zároveň firmy nabízejí méně peněz. Výjimkou není ani minimalní plat, tedy 48 korun na hodinu.

Studenti, kteří teď hledají na léto brigády, zažívají velké zklamání. Pracovní agentury totiž zdaleka nenabízejí tolik příležitostí jako vloni. „V předchozích letech byla zhruba v květnu a červnu největší špička v počtu nabídek, teď máme zhruba poloviční pokles v počtu nabídek,“ potvrzuje mluvčí pracovních portálů jobs.cz a prace.cz Jana Skalová.

Zaměstnanci místo brigádníků 

Nedostatek brigád (zdroj: ČT24)

Studenti doplácejí na recesi. Firmy hledají, kde ušetřit, a omezování externích nákladů se nabízí jako první. „Je vidět, že dochází k poklesu agenturních zaměstnanců. Firmy, které byly postaveny na tom, že využívaly studentů to jsou teď schopny pokrýt se svými stávajícími zaměstnanci,“ vysvětluje Jaroslav Páviš, který v České spořitelně zodpovídá za nábor zaměstnanců.

Nejhorší situace je na Vysočině a na severní Moravě, nejsnáze lze naopak brigádu sehnat tradičně v Praze a Středočeském kraji. V průměru si student vydělá 75 korun za hodinu. Ve slabších regionech pouze šedesát. Méně brigád znamená i přetlak na volná místa. Narozdíl od uchazečů, je to ale výhoda pro firmy. Na některé nabídky přichází i stovka odpovědí. „Pokud porovnám čísla s minulým rokem, tak nám množství narostlo o 70 procent,“ pochvaluje si personální manažerka řetězce Ahold Tereza Rampasová.

Student, který chce na trhu uspět, musí podle zaměstnavatelů splňovat několik základních kritérií. Musí se například umět rychle zaučit, pracovat v týmu a nebát se zeptat.