Moravskoslezský kraj se v krizi vrací k regionální tripartitě

Ostrava - Moravskoslezský kraj se proti krizi brání po svém, vytvořil 15člennou regionální tripartitu. Dlouholetí odboroví předáci navrhli, že by užší spolupráce s krajem a šéfy firem mohla dopady hospodářského zpomalení zmírnit. Chtějí řešit také rozvoj malého a středního podnikání, školství, sociální oblast a dopravní infrastrukturu. Není však jisté, jaké množství opatření se jim může podařit na úrovni regionu prosadit.

„Naší hlavní snahou je se zaměstnavateli a se státem projednávat ty náležitosti, které budou hlavní prioritou naší činnosti, ať je to sociální oblast, mzdová oblast či bezpečnost práce,“ zdůrazňuje předseda regionální rady odborových svazů ČMKOS Lubomír Klosík.

„Kraj by měl být účinným prostředníkem mezi krajem jako takovým a vládou. Myslím, že toho jsme schopni se zhostit,“ věří hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). Kraj zastupuje v radě právě hejtman a jeho 4 náměstci. Odbory budou reprezentovat zkušení odboroví předáci a rada má zastřešit všechny hlavní průmyslové oblasti.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Krajská tripartita vznikla už v roce 1995 a fungovala až do roku 2004. Někteří její tehdejší členové stále pamatují na její největší úskalí - většina problémů se stejně musí řešit v Praze.

„Mám obavy, že tento region strádá na to, že náš hlas není tak moc dobře slyšet,“ upozorňuje Pavel Ševčík ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR. „Všichni cítí zhruba totéž, věřím, že se nám některé věci podaří prosadit,“ říká ale předseda Krajské hospodářské komory.