Dluhy brání automobilce Porsche ve výhodném nákupu akcií Volkswagenu

Stuttgart - Automobilka Porsche možná ztratí část z 17,3 miliard eur (462 miliard korun), na které jí vznikl nárok držbou opcí na koupi akcií koncernu Volkswagen. V současné době totiž nemá podle analytiků dostatek volných prostředků, aby opcí využila, a zisky kumulované akciemi Volkswagenu jí tak možná uniknou. Dokončení sloučení obou automobilek dále komplikují i osobní spory mezi rodinnými klany ve vedení společností.

Podle analytiků Porsche nakupilo dluh ve výši 9 miliard eur (240 miliard Kč) a nyní má potíže získat úvěry na dokončení spojení s Volkswagenem. Přestože včera automobilka proslavená modely 911 oznámila další úvěry v hodnotě 750 milionů eur, stále ještě potřebuje dalších 1,75 miliardy eur.

Porsche minulé úterý oznámilo, že vede slibná jednání s potenciálním investorem, a tentýž den přislíbila automobilce pomoc i vláda spolkové země Bádensko-Württembersko, kde Porsche sídlí.

Firma se do dluhů dostala v době, kdy se snažila získat kontrolu nad největší evropskou automobilkou Volkswagen, mimo jiné vlastníkem mladoboleslavské Škody Auto. Porsche ve Volkswagenu drží většinu, ale své plány na převzetí wolfsburského giganta změnilo a chystá se jen ke sloučení obou firem. Vlivné osoby v obou firmách se ale neshodly na strategii a jednání uvízla na mrtvém bodě.

Volkswagen minulý týden oznámil, že prodej jeho vozů v prvních čtyřech měsících letošního roku klesl o téměř 10 procent na 1,93 milionu vozů. Upozornil však, že si vedl lépe než celý trh, který se ve stejném období propadl o 21 procent. Zisk čtvrté největší evropské firmy v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 72 procent na 263 milionů eur (7,02 miliardy Kč). Akcie Volkswagenu se dnes propadly pod 219 eur, níže byly naposledy v březnu.

Porsche
Zdroj: ČT24
Vydáno pod