Projekt Státní pokladna se podle Janoty prodraží

Praha - Budování projektu Integrovaného informačního systému Státní pokladny se může proti původním předpokladům prodražit. Původně měl systém, který připravuje ministerstvo financí, stát 2,4 miliardy korun. Podle vyjádření ministra financí Eduarda Janoty ale bude projekt dražší. Neuvedl ovšem, o kolik peněz více na projekt půjde.

Příčinou jsou neočekávané náklady navíc. Další oeníze půjdou na Kompetenční centrum, v němž bude pracovat asi 200 lidí. „Kompetenční centrum, jak jsem se dozvěděl, je součástí smluvní dokumentace. Toto je věc, kterou teď musím nechat zanalyzovat,“ vysvětlil ministr financí. Každoroční provoz centra by měl stát 45 milionů korun.

Celý systém zřejmě nebude fungovat již od začátku ledna příštího roku, jak bylo plánováno. Spouštěn bude po částech. „Podle mého názoru projekt v plné parádě nemůže být spuštěn od 1. ledna příštího roku,“ řekl Janota. Svým podřízeným chce proto Janota uložit, aby mu zjistili, jaká rizika v tomto směru hrozí. Výsledek chce znát do pátku. Zdůraznil také, že za svého působení v dočasné překlenovací vládě nechce způsobit žádný „průšvih“, který by ho pronásledoval celý život.

K dnešnímu dni podle Janotových informací vynaložil stát na projekt 381 milionů korun, a to zejména na softwarové licence související s testovacím provozem. Systém Státní pokladny by měl propojit zhruba 700 státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Systém zajišťuje firma IBM.

Vydáno pod