EP Holding - tak se bude jmenovat společný podnik skupin PPF a J&T

Praha - Nový společný podnik česko-slovenské investiční skupiny J&T a společnosti PPF podnikatele Petra Kellnera, jehož vznik oba partneři oznámili v únoru 2009, se bude jmenovat Energetický a průmyslový holding (EPH). Skupiny však ještě musí získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a mohl by tedy pravděpodobně oficiálně vzniknout letos v červnu. EP Holding chce tak být druhou největší energetickou firmou v zemi. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Podnik potřebuje souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

„Nechceme vytvářet nový brand, proto jsme zvolili popisný název. Holdingu se účastní dva významní investoři, dvě silné značky, nemá smysl vytvářet značku třetí,“ řekl šéf a spolumajitel EPH Daniel Křetínský. Podle něj se EPH zatím tvoří, fakticky vznikne zřejmě v červnu. „Musíme ještě získat souhlas antimonopolního úřadu,“ dodal.

PPF do EPH vstoupí prostřednictvím fondu PPF Partners, který zakládá s italskou Generali. „J&T prodejem akcií skupině PPF a mně a prodejem aktiv do EPH získá asi osm miliard korun a zbaví se závazků vůči holdingu v objemu asi pěti miliard,“ vysvětlil Křetínský.

Žádný z partnerů by v budoucnu neměl posilovat na úkor druhého

Do EP Holdingu vložila skupina J&T svá nejcennější aktiva - 20 podniků z oboru průmyslu a energetiky, jejichž provozní zisk činí asi čtyři miliardy korun. Ve firmě zůstává skupině J&T 40 procent akcií, stejný díl získává PPF a 20 procent Křetínský. Partneři budou mít po třech zástupcích v dozorčí radě EPH, Křetínský se stane šéfem představenstva.

EP Holding chce být druhou největší energetickou firmou v zemi po energetické společnosti ČEZ. S ní společně kupuje německé hnědouhelné doly MIBRAG. Spojenectví může posílit společný nákup firmy International Power, který partneři údajně chystají.