Češi možná prali ve Švýcarsku špinavé peníze, padla obvinění

Bern - Kvůli podezření z praní špinavých peněz a finančním machinacím obvinila švýcarská prokuratura sedm lidí. Podle informací České televize jde o případ Mostecké uhelné společnosti (MUS). Většina z nich jsou Češi. O kauzu se začali Švýcaři zajímat v roce 2005, server iHNned.cz už v březnu 2009 uvedl, že vyšetřováno bylo šest Čechů a Belgičan.

Vyšetřování společnosti, jejíž jméno federální prokuratura v Bernu neuvádí, Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde „vyprána“. V této souvislosti vyšetřovatelé prověřili stovky bankovních kont a zablokovali kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun). 

Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin. Obžalovací spis byl podle prokuratury v Bernu předán spolkovému trestnímu soudu v Bellinzoně. „V případě Mostecké uhelné, kdyby nepřišli Švýcaři, tak je ta kauza dávno mrtvá, už jsme na ni všichni zapomněli,“ myslí si redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný.

Lidé zapojení do privatizace Mostecké uhelné

Antonín Koláček

„Spor řeší renomovaní právníci a věřím, že obhájí náš pohled na věc. Jsem přesvědčen, že jsme nikdy neporušili žádný zákon České republiky a nikoho jsme nepoškodili.“

Petr Kraus

„Pokud je informace o podání obžaloby pravdivá, tak ji vítám. Případný soudní proces může konečně učinit přítrž nesmyslným obviněním a může s konečnou platností ukončit tuto absurdní kauzu.“

Luboš Měkota

Marek Čmejla 

Jiří Diviš

Oldřich Klimecký

Jacques de Groot

Privatizace MUS už řešila i česká policie - zatím bez výsledku

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a.s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Společnost několikrát změnila vlastníka. V roce 1998 v ní největší podíl patřil Appian Group. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Central Europe Development Investment Funds PCC Limited koupili Antonín Koláček (40 procent), Luboš Měkota (40 procent), Petr Pudil (deset procent) a Vasil Bobela (deset procent), v roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

Walburga Burová, mluvčí Úřadu generálního prokurátora

„Manažeři k převzetí použili majetek přebírané společnosti. Tyto operace způsobily finanční ztráty jak společnosti, tak České republice.“

zdroj: iHNed.cz

Privatizací Mostecké uhelné společnosti se už v minulosti zabývala i česká policie. Šetřila podezření, že společnost byla ovládnuta pomocí peněz, které měla povinně odkládat na rekultivace. Několik miliard z nich odešlo do zahraničí. Právě to mají být peněžní toky, na
které později narazili švýcarští vyšetřovatelé. Česká policie ovládnutí dolů vyšetřovala téměř deset let, v létě 2008 případ odložila.

hires
Zdroj: ČT24

Do kauzy MUS byl možná zapleten i Stanislav Gross

Loni v září se ale děním kolem Mostecké uhlené společnosti začala zabývat znovu. Policie a státní zástupci tehdy vyslechli expremiéra Miloše Zemana a členy jeho vlády. Výslechů se účastnili zástupci švýcarské prokuratury. Letos v lednu pak deník Mladá fronta Dnes napsal, že zřejmě několik lidí, kteří mají blízko k ČSSD a bývalému ministru vnitra a předsedovi strany Stanislavu Grossovi, získalo v souvislosti s privatizací MUS milionové provize. Podle listu to vyplývá z dokumentů, které poslal na státní zastupitelství v Praze soudce ze Švýcarska. Provize z privatizace měli získat i oficiální představitelé ČSSD. Gross kvůli této kauze přerušil své členství v ČSSD.

Obvinění aktérů kauzy dnes uvítal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, zatímco jejího bývalého šéfa a expremiéra Miloše Zemana zklamalo, že v kauze nebyl obviněn žádný politik. „Vyšetřovací orgány za 11 let nic neobjevily, takže nevím, co by mělo být té privatizaci vytýkáno,“ zdůraznil v minulosti tehdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.