Obce si polepší o více než 2 miliardy korun

Karlovy Vary - Obce dostanou na výkon státní správy nejméně o 2 miliardy korun více. Zvýšení příspěvku na příští rok oznámil na sněmu Svazu měst a obcí ministr financí Eduard Janota. Zároveň dodal, že se o dalších dvou miliardách bude ještě jednat. Letos obce na výkon státní správy v přenesené působnosti získaly 7,9 miliardy korun.

„Dvě miliardy už jsou součástí návrhu rozpočtu na příští rok. O dalších budu ještě jednat a pokud nedojde ke zhoršení makroekonomických ukazatelů, mohly by to být i čtyři miliardy,“ uvedl Janota. Navýšení peněz by mohlo alespoň částečně zmenšit dopad ekonomické krize na rozpočty obcí. Podle odhadu ministerstva financí jen za první čtyři měsíce činil pokles daňových příjmů obcí asi 15 miliard korun. 

Daňová diskriminace malých měst nekončí

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zatím bezvýsledně skončila jednání o změně zákona o rozpočtovém určení daní. Proti současnému modelu, který zvýhodňuje města nad 100 tisíc obyvatel, obce v tomto týdnu protestovaly umístěním cedulí s nápisem „Daňově diskriminované město“. „Jsou otevřené velké nůžky mezi velkými a malými městy. Tady už se bojuje strašně dlouhou dobu a pořád to nikdo nechce srovnat,“ rozčiloval se starosta Jenišova Ivan Truksa.

Eduard Janota, ministr financí:

„Nemůžeme změnit systém rozpočtového určení daní. Jediné, co můžeme udělat, je řešit problém úhrady takzvané přenesené působnosti.“

„Názory byly tak odlišné, že se nám nepodařilo dojít ke kompromisu,“ vysvětlil k průběhu sněmu ministr financí. Premiér Jan Fischer na sněmu řekl, že se pokusí alespoň odstranit okaté disproporce v rozdělování daní mezi obce. „Nastavení parametrů přerozdělování je ale výsostně politickým rozhodnutím,“ dodal. Překlenovací vláda bude pracovat na přípravě nového zákona o rozpočtovém určení daní, ale schválit ho může až nově zvolená Poslanecká sněmovna.