Aktivity prodejců finančních služeb budou regulovány státem

Praha - Ministerstvo financí připravuje zásadní normu, která má regulovat podnikání desítek tisíc prodejců finančních produktů a služeb. Prodejce stavebního spoření, hypoték, pojistek či penzijního připojištění čeká několik stupňů zkoušek u České národní banky. Podle dnešního deníku E15 s tím počítá nový zákon o distribuci finančních produktů. Jeho rámec by podle náměstkyně ministra financí Kláry Hájkové měl být hotov do konce léta a připraven pro novou vládu.

Jak uvedl deník, lidé by měli mít zároveň právo dozvědět se výši částky, kterou poradce za zprostředkování úvěru či pojistky od banky či pojišťovny dostane. „Zásadní je, aby činnost zprostředkovatelů byla transparentní. Abychom věděli, kolik jich je, kolik z nich tu práci opravdu dělá, komu a za jakých podmínek co prodávají,“ prohlásila Hájková.

Norma počítá se vznikem centrálního registru 

Podle nové normy by měl vzniknout i centrální registr všech zprostředkovatelů. MF v současné době o podmínkách regulace intenzivně jedná se zástupci trhu. „V sektoru distribuce finančních produktů v současné době panuje chaos a nastavení jednoduchých nenákladných pravidel by pomohlo,“ uvedla generální sekretářka Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Marta Gellová.

Hájková naznačila, že MF by chtělo vytvořit tři kategorie finančních zprostředkovatelů. Jedna by se týkala pojišťovnictví, druhá kapitálového trhu a do poslední by spadalo vše ostatní. Je to zatím pracovní verze, dodala.

Sdělování klientům výše provizí se zprostředkovatelům nelíbí

Finanční zprostředkovatelé však se všemi navrhovanými opatřeními nesouhlasí. Podle Gellové není důvod, aby zprostředkovatelé museli svým klientům říkat výše provizí, které dostávají. „Neděje se tak v žádném jiném sektoru, tak proč by to mělo být u nás,“ dodala.

Stále rostoucí provize, které platí firmy zprostředkovatelům, v současné době dělají největší problémy penzijním fondům a pojišťovnám. Těm se často náklady na prodání pojistky prostřednictvím dealerů vrací až více než po roce, napsal dnešní E15.