ČEZ postaví jaderný blok na Slovensku, s Temelínem zatím čeká

Praha - Premiér Jan Fischer dnes na čtvrtém Evropském jaderném fóru podepsal dohody na výstavbu jaderného bloku v elektrárně Jaslovské Bohunice. Nový blok bude mít na starost ČEZ a slovenská Jaderná a vyřazovací společnost (JAVYS). ČEZ bude mít ve společnosti 49procentní podíl. Výstavba bude podle premiérů ČR a SR stát zhruba 100 miliard korun, ale vedení ČEZu upozorňuje, že před spolehlivým odhadem ceny je nejprve třeba dokončit studii proveditelnosti. Slovenský kabinet si společnost ČEZ vybral na konci loňského roku bez vyhlášení tendru. Tento postup kritizuje slovenská opozice i nevládní organizace Greenpeace.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se všechny dosavadní kroky udály v rámci platného práva. „Výběr partnera není veřejným řízením, nic se nekupuje, za nic se neplatí. Všechny tendry, které budou souviset s nákupem technologie a s výstavbou, budou zrealizované standardním způsobem,“ ospravedlňoval krok generální ředitel JAVYS Ján Valko. Společný podnik přivítal i ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který výstavbu nového bloku v Jaslovských Bohunicích považuje za důležitý signál, že jaderná energetika přestala být v obou zemích tabu.

„Domnívám se, že se Slovensko rozhodlo pro jistý typ soutěže mezi italským Enelem, který vlastní například slovenskou jadernou elektrárnu Mochovce, a ČEZem,“ řekl k nevyhlášení tendru náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. ČEZ podle něj vybrali proto, že má zkušenosti s výstavbou dvou nukleárních elektráren - Temelínu a Dukovan. Společně s Jaslovskými Bohunicemi tyto dvě elektrárny leží již dlouho v žaludku rakouským sousedům.

Rakušané s dostavbou nesouhlasí

„Nemůžeme akceptovat, že se zase rozběhne reaktor, který je nebezpečný,“ uvedl již dříve rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. „Můžeme ujistit, že technologie, která bude použita, splní ty nejpřísnější kritéria organizací, které monitorují bezpečnost jaderné energetiky,“ reagoval generální ředitel společnosti Javys Ján Valko.


Zastavení dvou bloků Jaslovských Bohunic v roce 2008 bylo podmínkou přijetí Slovenska do Evropské unie. Rakušané zkoušejí protestovat různými způsoby. Například rakouská televize ORF nedávno odvysílala film o fiktivní nehodě Dukovan, který vzbudil u Čechů nevoli. Rakouské protesty však nejsou moc účinné.


„Dlouhodobě se plánuje dostavba Temelína i Dukovan,“ nastínil Tomáš Hüner. V Temelínu zatím běží jen dva jaderné bloky, přičemž je tam místo na čtyři. Výstavba ale bude zdlouhavá. Nejprve musí projít administrativním procesem, který trvá 5 až 6 let. Podle náměstka ministra průmyslu by se nové bloky mohly spustit v roce 2020. Na dostavbě Temelína pak budou pracovat experti, kteří nyní začnou budovat elektrárnu v Jaslovských Bohunicích.

Premiéři se poplácali po ramenou 

Při podpisu smlouvy v rámci Evropského jaderného fóra si premiéři Česka i Slovenska dohodu pochvalovali. „To je první krok na nepochybně dlouhé cestě, na jejímž konci bude větší dostatek elektrické energie, větší pocit nezávislosti a bezpečnosti a silný přínos ke kvalitě životního prostředí,“ prohlásil Fischer.

Jeho slovenský protějšek Robert Fico vyzdvihl význam dostavby v době hospodářské krize. „Právě dnes potřebujeme obrovské investice ve velkém rozsahu, které by nám nahrazovaly výpadek v hospodářském růstu, který způsobuje pokles v průmyslu a hospodářství,“ dodal.

  • Tomáš Hüner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/894/89307.jpg
  • Podpis smlouvy o dostavbě Jaslovských Bohunic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89503.jpg