ČEZ opět spustí elektrárnu Dětmarovice

Ostrava -  ČEZ během následujících dní obnoví výrobu v jediné černouhelné elektrárně v Česku - Dětmarovicích na Karvinsku. Obnovení provozu umožní dohoda mezi ČEZ a společností OKD. Elektrárna původně měla stát až do konce srpna. ČEZ ji odstavil 21. května. Důvodem odstávky byla klesající spotřeba elektrické energie, nízké ceny proudu na burze a naopak drahé černé uhlí.

„Sjednaná dohoda umožní ČEZ provozovat elektrárnu v Dětmarovicích, společnosti OKD naopak umožní nadále udržet těžbu, a tedy i zachovat stovky pracovních míst na severní Moravě. Dohodu obou stran lze tedy chápat jako jedno z významných protikrizových opatření, které významně pomůže severomoravskému regionu,“ řekl ředitel divize správa energetické společnosti ČEZ Ivan Lapin.

Regionální mluvčí ČEZu Alice Lutišanová dodala, že po dohodě obou stran nebudou detaily nového ujednání mezi společnostmi zveřejněny. Elektrárna je schopna se do plného provozu rozjet během 24 hodin. Spaluje černé uhlí dodávané hlavně společností OKD, proto je nejdražší elektrárnou skupiny ČEZ, jež měla odstávkou ušetřit desítky milionů korun.