Německá ekonomika se propadne o 6,2 procenta

Berlín - Letošní rok bude pro největší evropskou ekonomiku bez nadsázky krizovým. Podle čerstvé prognózy německé centrální banky se tamní HDP propadne o 6,2 procenta. Ještě v prosinci Bundesbank počítala s poklesem jen o 0,8 procenta. Hluboké problémy německé ekonomiky jsou přitom špatnou zprávou také pro Českou republiku, právě do Německa totiž směřuje rozhodující část tuzemského exportu.

„Německá ekonomika je v současnosti v hluboké recesi,“ uvedla banka. „Tlak na pokles německé ekonomiky se pravděpodobně během letošního roku zmírní, ačkoli se nezdá, že v blízké budoucnosti nastane výrazný obrat,“ dodala.

Prohlubující se problémy ekonomiky nutí německé firmy propouštět. Bez práce je tak už 8,4 procenta lidí. Příští rok by podle Bundesbank mohla nezaměstnanost opět atakovat desetiprocentní hranici.

Nejhorší krize za dlouhá desetiletí

Německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí propadl o 3,8 procenta proti předchozím třem měsícům. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat. Ekonomika klesla již čtvrté čtvrtletí za sebou. To představuje nejdelší nepřetržitý hospodářský propad od sjednocení země. V meziročním srovnání se německý HDP v prvním čtvrtletí snížil o 6,7 procenta.

Německá vláda koncem minulého měsíce předpověděla, že největší evropská ekonomika v celém letošním roce zaznamená pokles asi o šest procent. Německo je zdaleka největším exportním trhem pro české podniky.