EBRD podporuje investice do zemědělské půdy v bývalém SSSR

Petrohrad - Rusko a další země, které byly součástí bývalého Sovětského svazu, by se mohly více podílet na světové produkci potravin, pokud by podpořily soukromé investice. Na Světovém obilnářském fóru v Petrohradě to řekl šéf Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Thomas Mirow. EBRD věří, že v Rusku, Kazachstánu, na Ukrajině a v dalších zemích bývalého SSSR lze minimálně 13 milionů hektarů bývalé zemědělské půdy opětovně využít k pěstování. Téměř polovina této půdy přitom leží na území Ruské federace.

„Investice jsou to pořád obrovské. Za současných podmínek je ale obtížné získat financování,“ řekl Mirow ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi. Rusko je třetím největším vývozcem pšenice na světě. Medveděv řekl, že Rusko je ochotno věnovat finanční zdroje na posílení svých pozic na světovém trhu obilovin. Minulý týden Rusko podle Medveděva například podpořilo dlouhodobé zahraniční investice do svého zemědělského sektoru.

Z hlediska celkového objemu obilovin je Rusko v současné době pátým největším producentem na světě. V nadcházejících letech by ale země chtěla produkci zvýšit asi o 25 procent a dostat se na zhruba 133 milionů až 136 milionů tun ročně. Rusko by tak přispělo k zajištění dostatku potravin ve světě.

Podle EBRD, v níž mají asi 61 procent akcií vlády několika zemí, země v bývalém SSSR nemohou využít obrovského potravinového potenciálu převážně z toho důvodu, že nemají vyvinutou infrastrukturu. Nízká je třeba kapacita železnic nebo obilních sil, mnohdy ani není vyjasněná legislativa, napsala agentura Reuters.