Praha dnes zažije další demonstraci proti vládě a reformám

Praha - V hlavním městě se dnes odpoledne uskuteční demonstrace proti vládě a jejím reformám, kterou pořádá iniciativa ProAlt. Protestní akce, na níž se podílejí i odbory, rada postižených a další organizace, začne ve 14:00 na náměstí Republiky. Pochod lidí nespokojených s naplňováním vládního programu může podle policie dočasně omezit dopravu v metropoli. Svolavatelé očekávají několik tisíc demonstrantů, na klidný průběh protestu budou dohlížet desítky policistů.

Odpůrci vlády a reforem se v 15:00 vydají na pochod Prahou. Projít by měli Revoluční, Dlouhou, Staroměstským náměstím, Kaprovou přes náměstí Jana Palacha. Po Mánesově mostě se pak dostanou do ulice U Lužického semináře, Míšeňské a Mostecké. Průvod by měl skončit v horní části Malostranského náměstí. V těchto ulicích může být na několik minut omezena doprava. Právě zde demonstranti vyslechnou projevy. Promluví k nim i představitelé politických stran.

Pro případ jakýchkoli problémů budou podle policie připraveni příslušníci speciální pořádkové jednotky. „Jsou připravena bezpečnostní opatření, kterých se zúčastní několik desítek policistů pořádkové, dopravní a kriminální služby,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle ní budou pro případ jakýchkoliv problémů v záloze připraveni i příslušníci speciální pořádkové jednotky.

Jiří Šteg v Hyde parku shrnul hlavní body, kvůli kterým půjdou lidé zítra do ulic

  • „Vláda nepůsobí tak, aby vytvářela příjemné prostředí pro své občany.“
  • „Evropská velikost složené daňové kvóty je vhodným základem, o kterém by se dalo uvažovat i u nás.“
  • „Pokládáme za důležité, aby daňová zátěž byla rozložena na všechny elementy společnosti, včetně zdanění bankovních operací a operací finančního trhu, které však zatím zdaněny nejsou.“
  • „Důchodová reforma bude oslabovat státní rozpočet tím, že bude odvádět část penzijního připojištění do soukromých fondů. Současná úroveň penzí je poměrně dobrá základna pro další rozvoj.“

Vláda i přes odpor většiny pokračuje v asociálních reformách, tvrdí ProAlt a vyzývá občany, aby se zapojili do sobotního protestu. Předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula již dříve označil plánovanou demonstraci za legitimní vyjádření nesouhlasu s připravovanými reformami penzí, daní, zdravotnictví a sociálních dávek. „Vláda přistupuje k řešení problému českých občanů způsobem, že trestá poctivé tím, že mají platit více, například zvýšením daně z přidané hodnoty,“ zdůraznil.

Do Prahy by na zítřejší protest mělo přijet i několik desítek odborářů z Ostravy. Na demonstraci se kromě rady postižených či Českomoravské konfederace odborových svazů podílejí i Nesehnutí, Ne základnám, Alternativa zdola či Ekumenická akademie Praha.

Demonstraci podporují i levicoví politici

„To, proti čemu budou zítra lidé, kteří se tam shromáždí, protestovat, bude zřejmě to, že vláda Petra Nečase vládne tak, že snižuje daně především těm nejbohatším, že například ruší zdanění dividend, že snižuje dědickou daň,“ zdůraznil Lubomír Zaorálek, místopředseda opoziční ČSSD, která vládní reformy taktéž kritizuje.

Vládní ODS ovšem důvod protestů nechápe. Poukazuje na to, že přichází s návrhy, které mají daňovou zátěž občanů snížit, i ty jsou ale shazovány ze stolu. Podle místopředsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Michala Doktora (ODS) je takovým návrhem například zdanění stravenek. Proti tomu se nečekaně postavily i koaliční Věci veřejné.

Michal Doktor

„V tuto chvíli a v kontextu toho, o čem má sněmovna rozhodovat příští týden, si myslím, že naši odboráři musí být šílení. Já chápu, když v Řecku protestují a stávkují odboráři proti zvyšování daní, ale co nedokážu pochopit, že se má zítra konat demonstrace proti návrhu vlády na snížení daní.“

Vydáno pod