Nejvyšší soud USA pozastavil přes odpor vlády prodej Chrysleru

Washington - Nejvyšší soud Spojených států amerických dnes vyhověl požadavku na pozastavení prodeje automobilky Chrysler italskému rivalovi Fiat. Krok, o který požádaly tři penzijní fondy z Indiany a další věřitelé Chrysleru, bude mít podle administrativy prezidenta Baracka Obamy nedozírné následky a mohl by vést až k likvidaci automobilky. Proto proti němu také vláda dnes bojovala prostřednictvím své generální prokurátorky.

Generální prokurátorka Elena Kaganová z ministerstva spravedlnosti USA v písemných námitkách uvedla, že snaha penzijních fondů zablokovat prodej firmy by mohla vést k likvidaci automobilky. Ministerstvo spravedlnosti je před Nejvyšším soudem v roli právního zástupce vlády.

Odvolací soud v New Yorku v pátek prodej většiny majetku automobilky Chrysler schválil, právní moc rozhodnutí ale odložil na dnešek, aby se mohli ještě vyjádřit odpůrci, tedy hlavně zmíněné fondy. Ty se už se svými požadavky na Nejvyšší soud obrátily v neděli.

Chrysler tvrdí, že prodej majetku je klíčovou součástí plánu dostat se úspěšně z režimu bankrotové ochrany. Automobilka na konci dubna vyhlásila bankrot a nyní se snaží o restrukturalizaci. K ní však potřebuje souhlas k prodeji novým investorům. Bez něj ji zřejmě čeká likvidace.

Zmíněné tři fondy drží jen zlomek dluhopisů, tvrdí však, že podmínky prodeje automobilky zvýhodňují nezajištěné věřitele na úkor zajištěných. K zajištěným věřitelům patří rovněž uvedené fondy. Ty drží dluhopisy Chrysleru v objemu asi 42 milionů dolarů, zatímco celková výše zajištěných dluhopisů automobilky se pohybuje kolem 6,9 miliardy dolarů.

Chrysler
Zdroj: ČT24