K šestimiliardové díře v penzijních fondech vedlo sčítání „hrušek s jablky“

Praha - České penzijní fondy jsou bezpečné. Téměř šestimiliardová díra v jejich rozpočtech, o které informují dnešní Hospodářské noviny, vznikla podle prezidenta Asociace penzijních fondů ČR Jiřího Rusnoka nesprávnou interpretací účetních výkazů fondů. "Úplně jsem se polekal. Nepochopil jsem, kam autor tímto míří," podotkl Rusnok v Interview ČT24 na adresu předního českého deníku. Za pravdu mu v tom dala i Česká národní banka (ČNB), která na činnost penzijních fondů v Česku dohlíží.

„Autoři toho článku do ztráty započetli několik věcí najednou, čili tak trošku hrušky s jablky,“ upozornil Rusnok. Redaktoři Hospodářských novin podle něj sečetli účetní rozdíly mezi tržní cenou konkrétních cenných papírů a nákupní cenou těchto papírů, které vstupují do rozvahy. Už si ale neuvědomili, že tyto rozdíly nemají žádný vliv na konečný hospodářský výsledek fondů. Vůbec do něj totiž obvykle nevstupují.

„Účetní položka nevstupuje do hospodářského výsledku, pokud nedojde k prodeji takovéhoto cenného papíru, což se neděje,“ upozornil Rusnok. Penzijní fondy drží zhruba 85 procent svého majetku v dluhopisech a těch se nezbavují před splatností. V momentě, kdy jim pak dlužník částku vrací, je povinen zaplatit emisní cenu dluhopisu. K tomu v pravidelných intervalech vyplácí držiteli dluhopisy úroky.

Interview ČT24

Rusnok o bezpečnosti penzijních fondů:

„My máme dnes v průměru v českých penzijních fondech 80 procent peněz ve státních dluhopisech České republiky. To znamená, my máme zhruba takové riziko, že nevrátíme svým klientům jejich peníze, jako má český stát, že nevyplatí peníze držitelům svých dluhopisů.“

„Pro klienta je klíčové, že my mu nemůžeme ani v jednom roce znehodnotit jeho účet. Nemůžeme klesnout pod ty peníze, které tam vložil on, případně jeho zaměstnavatel či stát.“

ČNB: Penzijní fondy jsou zdravé

S tvrzením o díře v hospodaření penzijních fondů zásadně nesouhlasí i regulátor českého finančního trhu. „Česká národní banka odmítá jako nepravdivé informace o tom, že penzijní fondy mají vážné problémy. Sektor penzijních fondů se za poslední rok významně zkonsolidoval a většina akcionářů fondů učinila kroky k posílení jejich kapitálové vybavenosti,“ uvedl ředitel komunikace ČNB Marek Petruš.

V posledních měsících navíc pomohlo penzijním fondům oživení akciových a dluhopisových trhů. Jejich hospodářské výsledky se díky tomu výrazně zlepšily.

Jediným rizikem fondů jsou malé výnosy

Jediným rizikem, kterému musí klienti penzijních fondů v současnosti čelit, jsou podle odborníků nízké výnosy. Ukousl z nich propad cen akcií a dluhopisů způsobený otřesy finančních trhů. Například Penzijní fond České spořitelny zhodnotil úspory vkladatelů v loňském roce jen 0,4 procenta. Fond Komerční banky nabízel výnos 0,58 procenta. V obou případech je to výrazně méně než 2 až 3 procenta, která byla obvyklá v minulých letech.

To ale neznamená, že lidé, kteří si na penzi tímto způsobem spoří, přijdou o peníze, jež do fondů vložili sami nebo které jim tam přispěli jejich zaměstnavatelé. Znamená to pouze, že se jejich úspory nebudou zhodnocovat tak rychle, jak doufali, nebo jak jim slibovali prodejci těchto produktů. Přesto je ale penzijní spoření neustále značně výnosné. K naspořeným penězům se totiž pravidelně připisuje státní příspěvek. Navíc zákon penzijním fondům nařizuje, že zhodnocení musí být v nejhorším nulové, v žádném případě nesmí být záporné. Jediné, co tak může z hodnoty majetku vloženého do fondů ukousnout, je inflace.

Budova České národní banky
Zdroj: ČT24