Schodek amerického hospodaření zaznamenal májový rekord

Washington - Federální rozpočet Spojených států za květen skončil deficitem 189,65 miliardy dolarů (asi 3,65 bilionu korun), což je za pátý měsíc v roce rekordní údaj. Schodek se prohloubil ze 165,93 miliardy USD z loňského května. Rozpočet je tak ve schodku osmý měsíc za sebou. Zprávu zveřejnilo americké ministerstvo financí. Pozitivní zprávou nejen pro Američany, jelikož na zámořské ekonomice je do jisté míry závislý celý svět, je údaj z Béžové knihy americké centrální banky FED, která mapuje vývoj tamní ekonomiky. Ta tvrdí, že propad ekonomiky Spojených států se koncem jara zmírnil.

V rostoucím schodku se odrážejí vysoké vládní výdaje na záchranu bank a dalších problémových společností včetně automobilového sektoru. Do konce rozpočtového roku Spojených států přitom zbývají jen čtyři měsíce a deficit od jeho počátku se již přiblížil k hranici jednoho bilionu dolarů, suma dosáhla 991,9 miliardy.

Fed: Propad ekonomiky USA se zmírňuje

Propad ekonomiky Spojených států se koncem jara zmírnil, což naznačuje, že nejhorší část hospodářské recese již pominula. „Sestupný trend vykazuje známky zmírňování,“ uvedl FED v knize. Dodal, že v některých regionech vzrostl optimismus ohledně budoucí podnikatelské aktivity, ačkoli se ve zbytku letošního roku neočekává žádné výrazné oživení.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí propadl o 5,7 procenta. Největší ekonomika světa tak klesala již tři čtvrtletí za sebou, což se stalo poprvé od krize v letech 1974 a 1975.Ve druhém čtvrtletí by
podle řady ekonomů mělo tempo poklesu zpomalit na jedno až tři procenta.

Fed již snížil úrokové sazby téměř na nulu a napumpoval více než bilion dolarů do finančního systému, aby oživil finanční trhy a pomohl ekonomice vymanit se z recese. Někteří ekonomové věří, že Fed ještě posílí nákupy vládních dluhopisů, aby snížil úrokové sazby u hypoték a spotřebitelských úvěrů a přiměl Američany k utrácení. Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zajišťují asi dvě třetiny ekonomické aktivity.