Slovenský antimonopolní úřad potrestal banky za kartel proti české firmě

Bratislava - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) potrestal tři slovenské banky celkovou pokutou 10,19 milionu eur, tedy 271,6 milionu Kč, za vytvoření kartelu proti české finanční společnosti Akcenta CZ. Informovala o tom mluvčí úřadu Alexandra Bernáthová. Slovenská spořitelna, ČSOB a Všobecná úvěrová banka (VÚB) Akcentě, jež jim konkurovala v obchodech s bezhotovostními devizovými operacemi, koordinovaně rušily účty, a chtěly ji tak vytlačit ze slovenského trhu. Banky se proti rozhodnutí mohou odvolat.

Nejvyšší pokutou 3,81 milionu eur úřad potrestal VÚB. Nad tři miliony eur se vyšplhaly sankce pro zbývající dva bankovní domy. PMÚ začal trojici slovenských peněžních ústavů prošetřovat před dvěma lety na podnět české společnosti, které banky během několika týdnů zrušily bez udání důvodu účty. „To výrazně snížilo dostupnost služeb společnosti Akcenta pro spotřebitele,“ uvedla mluvčí PMÚ Alexandra Bernáthová.

Alexandra Bernáthová, mluvčí PMÚ:

„Banky se dohodly a koordinovaly svůj postup při vypovídání smluv o běžných účtech společnosti Akcenta CZ a zároveň se dohodly, že odmítnou otevřít tyto účty.“

Banky tehdy tvrdily, že na takové jednání měly nárok. Úřad však podle Bernáthové získal více důkazů, které potvrdily jejich nezákonný postup vůči Akcentě. „Významným důkazem byla výpověď Československé obchodní banky o setkání zaměstnanců těchto tří bank roku 2007. Na setkání se domluvil společný postup proti Akcentě CZ,“ informuje Bernáthová.

Akcenta údajně přišla o miliony korun a tisíce klientů

Společnost Akcenta CZ poskytuje devizové služby podnikatelům, a potřebuje tak účty v bankách. Firma již dříve tvrdila, že služby dokáže zajistit levněji než komerční peněžní ústavy. To prý bylo důvodem, proč ji trojice bank zrušila vedení účtů bez udání důvodu. Akcenta rovněž tvrdila, že počínání bank ji stálo desítky milionů slovenských korun a přišla o několik tisíc klientů.

Podle Bernáthové je nyní pravděpodobné, že potrestané peněžní ústavy využijí svého práva a proti verdiktu úřadu se odvolají. „Znamená to, že rada antimonopolního úřadu se bude znovu zabývat tímto rozhodnutím a vydá rozhodnutí nové, kterým jej buď potvrdí, může ho ale také zrušit, případně zastavit jeho výkon,“ vysvětlila mluvčí.

Celý případ je vůbec prvním, kdy slovenský antimonopolní úřad prokázal kartel mezi bankami. Mezi historicky nejvyšší patří také vyměřená pokuta. Zatím největší trest, který PMÚ vyměřil, byla pokuta pro šest předních stavebních firem ve výši 1,35 miliardy slovenských korun (44,8 milionu eur, 1,19 miliardy Kč). Úřad stavební firmy potrestal za údajnou kartelovou dohodu při stavbě úseku dálnice pod Tatrami. Bratislavský krajský soud sankci zrušil, PMÚ se však proti tomu odvolal.