Poslanci podpořili nižší DPH na vybrané služby

Praha - Poslanecká sněmovna dnes podpořila trvalý přesun vybraných služeb do nižší devítiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Snížením zdanění kadeřníků, restauratérů a opravářů se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Novela, která vychází z dohody ministrů financí zemí Evropské unie, počítá mimo jiné i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě. Dosud platná výjimka, která to umožňovala, měla skončit k poslednímu dni příštího roku.

„Je to pro veřejnost velmi příjemná novela,“ charakterizoval ji zpravodaj Miroslav Svoboda (ČSSD). Z vyšší 19procentní sazby přesouvá opravy jízdních kol a oděvů, kadeřnické nebo restaurační služby do nižší sazby na základě dohody ministrů financí zemí EU.

Jde zejména o služby s vysokým podílem lidské práce: restaurační služby s výjimkou dodávání alkoholu a tabákových výrobků, kadeřnické a holičské služby a opravy obuvi, textilu a jízdních kol.

Sněmovna schválila nižší DPH u služeb (zdroj: ČT24)

Zlevňovat se zřejmě nebude 

Jak už však avizovali podnikatelé z některých odvětví, kterých se novela týká, nebudou se zřejmě lidé, i přes pokles DPH, moci těšit na masové snižování cenovek. Na druhou stranu se ovšem díky nové úpravě zřejmě podaří udržet některá pracovní místa ohrožená krizí. Podle analytika Mag Consulting Jaromíra Beránka vytvoří snížení daně předpoklad k udržení zhruba 4 500 pracovních míst. Stravovací zařízení by měla ušetřit zhruba 4,5 miliardy korun.

Předloha rovněž navyšuje horní hranici osvobození dováženého zboží od daně. Osvobození se dosud vztahovalo na věci „nepatrné hodnoty“ do částky 22 eur, tedy asi 600 korun. Nově se hranice posouvá vzhůru až na 150 eur, tedy asi 3 300 korun.

Český úspěch

Dnes schválená novela zavádí do českého právního řádu nová pravidla, na kterých se v březnu po komplikovaném, téměř pětiletém jednání shodli ministři financí členských zemí EU. Tehdejší český ministr financí Miroslav Kalousek dohodu dokonce označil za největší úspěch českého předsednictví. Podle jeho slov si na daňové problematice vylámalo zuby jak francouzské, tak i portugalské předsednictví.