Neúroda na Srí Lance zvedá světové ceny čaje

Colombo/Praha - Letošní sucho a neúroda na Srí Lance ohrožuje už tak skromný výdělek téměř milionu lidí, kteří se pěstováním čaje na ostrově živí, navíc výrazně rostou jeho ceny ve světě. Produkce čaje na Srí Lance v prvním čtvrtletí klesla o více než 41 procent a Britové za svůj oblíbený nápoj utratí o 10 - 15 procent více. Vědci se už snaží vyšlechtit odrůdy čaje, které by byly vůči náročnému jihoasijskému klimatu odolné.

„Moje příjmy klesly skoro o čtvrtinu. Špatné počasí nám, malovýrobcům čaje velmi komplikuje podnikání,“ stěžuje si pěstitelka čaje Kamani Nilanthi. Obyvatelé Srí Lanky by měli v souvislosti s globálními změnami klimatu počítat s vyššími teplotami a delšími obdobími intenzivních srážek. S negativními dopady počasí se pěstitelé čaje na svých plantážích musejí vyrovnávat už teď. „Před pěti, šesti lety tyto problémy nebyly. Ty způsobilo až to sucho, které trvá už několik let,“ říká jiná pěstitelka čaj W. G. Kusumawathi.

Navzdory nynějším problémům není prognóza pěstování čaje na Srí Lance až tak pesimistická. Výzkumníci usilují o vypěstování rostlin, které by byly odolnější vůči suchu. Zároveň hledají další způsoby ochrany a efektivnějšího využití zemědělské půdy. Vývoz čaje loni přinesl ostrovu rekordní příjem přesahující miliardu dolarů.

Reportáž Klaudie Ružinské (zdroj: ČT24)