Evropská komise chce cenzurovat ratingové agentury

Brusel – Evropská komise plánuje prosadit, aby Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) dostal pravomoc pozastavovat vydávání nepříznivých zpráv ratingových agentur. Podle agentury Reuters se má se jednat především o ratingy evropských zemí, které jsou ohroženy dluhovou krizí a potřebují finanční pomoc.

Možnost zakázat vydávání ratingů plánuje evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier vložit do návrhu unijní legislativy. Unie takto reaguje proti krokům ratingových agentur, které od vypuknutí řecké dluhové krize počátkem loňského roku postupně snižují ratingy ohrožených zemí jako Řecko nebo Portugalsko a nyní se zaměřují na Itálii, Španělsko a nově také na Francii. Podle šéfů vlád Německa a Francie změny ratingů dluhovou krizi ještě zhoršují.

„Jednou z možností je, aby ESMA za specifikovaných okolností dočasně zakazovala vydávání státních ratingů,“ uvedl agentuře Reuters nejmenovaný činitel Evropské unie. Přitom podle analytiků by cenzura ratingových agentur mohla podkopat snahy o obnovení důvěry investorů v ohrožené země eurozóny. 

16x9
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Navíc cenzura převážně amerických ratingových agentur může být podle pozorovatelů právně neprůchodná. Například není jasné, jak by se umlčování ratingových zpráv dotklo svobody tisku, který rovněž často zveřejňuje zprávy s vlivem na finanční trhy. Posudky vydávané ratingovými agenturami, stejně jako řadou dalších analytiků a výzkumných organizací, využívají zejména investoři. 

Vydáno pod