Potvrzeno: Saab putuje do švédských rukou

Stockholm - Krachující americká automobilka General Motors chce prodat svou dceřinou společnost Saab švédskému výrobci luxusních automobilů Koenigsegg. Obě strany již podepsaly o prodeji předběžnou dohodu. Prodejem, který by měl být finalizován do konce třetího čtvrtletí letošního roku, končí devatenáctileté angažmá General Motors ve švédské automobilce.

Koenigsegg má získat nad Saabem plnou kontrolu. Detaily obchodu ale ani jedna ze stran zatím nezveřejnila. Podle mluvčího automobilky General Motors Chrise Preusse je ale prodej navázán na půjčku ve výši 600 milionů dolarů, kterou má poskytnout Evropská investiční banka. Garantovat ji má švédská vláda.

„Uzavření této dohody znamená pro Saab nejlepší možnost, jak se vypracovat na silnější společnost. Jedinečná kombinace inovace, podnikatelského ducha a finanční síly skupiny Koenigsegg jsou pro Saab i General Motors správnou volbou,“ míní o prodeji Saabu ředitel GM pro Evropu Carl-Peter Forster.

Společnost Koenigsegg, která vznikla teprve v roce 1994, vyrábí vysoce kvalitní a značně customizované sportovní automobily. Spojení s tímto progresivním výrobcem má Saabu pomoci získat půjčky od švédské vlády. Kromě Koenigseggu o Saab usilovali také americký finančník Ira Rennert a jeho Renco Group a skupina investorů Merbanco z amerického státu Wyoming.

General Motors získala polovinu automobilky Saab od rodinného holdingu Investor AB. Saab se postupně oddělil od výrobce gripenů Saab AB a v roce 2000 nad ním GM převzala plnou kontrolu. Do konce roku 2008 Saabu pod vedením Američanů narostla ztráta na 16,5 miliardy švédských korun, což automobilku letos v únoru přimělo požádat o ochranu před věřiteli.