Několik zemí eurozóny chce Řecku odpustit větší část dluhu

Brusel - Klíčové země eurozóny jsou čím dál více přesvědčeny, že bude možná nutné donutit soukromý sektor k ještě rozsáhlejším odpisům řeckého dluhu, a nespoléhat se, že k tomu věřitelé přistoupí dobrovolně. O vyšších odpisech informovaly zdroje v Bruselu, na které se odvolává agentura Reuters. Ovšem před takovou snahou varuje Evropská centrální banka.

Řada států se společnou evropskou měnou chce vidět mnohem výraznější snížení řeckého dluhu, než jaké bylo předběžně dohodnuto. To by však znamenalo, že soukromí věřitelé by museli k nové pomoci Řecku přispět výrazně vyšší částkou než původně zmiňovaných 50 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu).

Zdroje z Bruselu

„Některé země pracují s velmi agresivními scénáři… Řekněme si to otevřeně: každý ví, že odpis 50 procent dluhu, jak to požaduje Německo, není dobrovolné rozhodnutí.“

Na červencovém summitu eurozóny přistoupili soukromí věřitelé na to, že ke snížení dluhů Řecka přispějí částkou 50 miliard eur. Částečně by to umožnil odkup dluhu, zčásti pak dohoda o výměně dluhopisů za nové s delší dobou splatnosti a nižším výnosem. To už se ale jeví jako nedostatečné, pokud má Řecko dluhy dostat pod dlouhodobou kontrolu.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

„V červenci to byl příspěvek 50 miliard eur a snížení objemu dluhu o 21 procent,“ prohlásil jiný zdroj. „Otázkou je, co bychom měli dělat teď. Některé země na to odpovídají tak, že bychom měli soukromý sektor zapojit výrazně více, ať už se banky rozhodnou pro cokoli,“ dodal agentuře Reuters.

V loňském roce se Řecko stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od partnerů v EU a od Mezinárodního měnového fondu si zajistila tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun). Už z něj vyčerpala pět tranší, o uvolnění šesté se teď jedná. Řecko už ji mělo dávno dostat, ale protože neplní podmínky úvěru tak, jak se zavázalo, věřitelé zatím šestou tranši neuvolnili. Zadlužení Řecka přitom dosahuje zhruba 360 miliard eur (zhruba devět bilionů korun), což je téměř 160 procent jeho hrubého domácího produktu.