Češi se do stěhování za prací ani v krizi moc nehrnou

Praha - Navzdory krizi na trhu práce nejsou lidé ochotnější hledat si práci mimo kraj, ve kterém žijí. Téměř dvě třetiny z nich se poohlížejí po práci jen v okolí svého bydliště. Tento počet se i přes hospodářskou krizi za poslední dva roky prakticky nezměnil. Nejvíce ochotní se kvůli zaměstnání přesunout jsou obyvatelé Jihočeského, Královéhradeckého či Pardubického kraje. Vyplývá to z informací pracovního portálu Profesia.

Práci v místě svého bydliště hledá 64 procent dotazovaných uchazečů o zaměstnání. „Samozřejmě je toto procento nejvyšší v krajích se silným ekonomickým centrem, tedy v Praze (85 procent), Moravskoslezském kraji (74 procent) a Jihomoravském kraji (72 procent). Lidé jsou ochotni jezdit za prací do hlavního města regionu,“ uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia, která portál provozuje.

Jižní Čechy, Hradec Králové, Pardubice: Za prací pryč 

Naopak nejvíce ochotní pracovat v jiných regionech jsou lidé v krajích Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém, kde se shodně 42 procent lidí poohlíží za prací mimo své bydliště. „Věkové složení pro volbu místa práce přitom nerozhoduje, což bylo pro nás překvapivé. Na druhou stranu mladí lidé přecházejí obvykle do Prahy či Brna, kde nejen pracují, ale mají tam také trvalé bydliště. Tím pádem ani v mladších věkových skupinách není většina lidí, kteří by se dívali po práci mimo své bydliště,“ dodal Jakuš.

Uchazeči o práci, kteří si hledají práci v místě svého bydliště, mají největší zájem pracovat v administrativě, textilním, kožedělném a oděvním průmyslu. Výrazný zájem byl rovněž zaznamenán o pomocné práce, zaměstnání v oblasti zdravotnictví, farmacie, financí a účetnictví.

Manažerům stěhování problém nedělá 

Naopak nejmenší zájem o práci v místě svého bydliště mají manažeři ve vrcholovém managementu a zaměstnanci v oborech techniky a rozvoje, vodohospodářství, lesnictví, životního prostředí, chemického průmyslu a práva a legislativy.

Čeští dělníci často hledají pracovní příležitosti v západních zemích.
Zdroj: ČT24/ČT
Vydáno pod