Vivaria kupuje sklárnu ve Světlé za 160 milionů korun

Světlá nad Sázavou - Zkrachovalou společnost Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou koupí za 160 milionů korun pražská firma Vivaria podnikatele Lubora Červy. Ten musí částku uhradit do 15 dní, jinak bude výběrové řízení neplatné. Vivaria chce ve Světlé obnovit výrobu skla. Druhý zájemce o podnik, Jiří Hudera, však s výsledkem řízení nesouhlasí.

Jiří Hudera kritizuje postup při výběrovém řízení obálkovou metodou i závěrečné licitování o ceně, a dokoce prý zvažuje i právní kroky. Světelské sklárny do loňského podzimu zaměstnávaly přes 1200 lidí, do konkurzu se dostaly kvůli předlužení. Pracovníci nedostali několik měsíčních platů ani odstupné. „Pro mě je důležitá majetková podstata a není důležité, kdo vyhrál. Se sumou 160 milionů jsem spokojená,“ uvedla insolvenční správkyně Helena Horová s tím, že peníze nakonec zbydou i na zaměstnance.

Nový majitel Lubor Červa se zatím ve sklárnách neukázal, je prý v zahraničí. Výroba by se měla rozjet již na podzim, ale továrna bude produkovat užitkové sklo namísto broušeného. „Počítám s tím, že v říjnu by se to mělo rozjet, pokud to někdo v červenci převezme,“ potvrdil odborový předák firmy Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou Josef Vaněk. Práci by mělo v první fázi získat až 180 lidí. „Záleží na tom, jak se bude dařit,“ řekl bývalý ředitel sklárny Martin Fait.

Odbory s transakcí nesouhlasí

Podle Vladimíra Kubince, předsedy odborového svazu zaměstnanců sklářského a keramického průmyslu, nicméně mělo třetí kolo výběru podle písemného oznámení skončit již v pondělí, pak už se nabídky neměly měnit. Podle jeho informací ve všech kolech podala nejvyšší nabídku firma Crystal Bohemian Company, již zastupoval světelský podnikatel Jiří Hudera.

Vladimír Kubinec:

„Mám za to, že závěrečnou licitací byla porušena pravidla výběrového řízení.“


Na majetek světelských skláren bylo do 29. května podáno 13 nabídek. Věřitelský výbor pak pokračoval ve vyjednávání o kupní ceně se třemi nejvážnějšími zájemci, všichni prý deklarovali zájem o obnovení výroby skla. Podle údajů v insolvenčním rejstříku tuto trojici doplňovala firma ALand Europe. Zastupuje ji Pavel Louda, který již zvítězil v řízení na odkup zkrachovalých Skláren Bohemia v Poděbradech.

Vydáno pod