Finančník Madoff dostal zákaz pracovat v burzovním průmyslu

Washington - Americký finančník Bernard Madoff, který se letos přiznal ke zpronevěře až pětašedesáti miliard dolarů, dostal v rámci únorové dohody o urovnání civilního řízení zákaz pracovat v burzovním a investičním průmyslu. Vyplývá to z dokumentů, které byly zveřejněny v úterý. Madoff se těšil výborné pověsti a do jeho investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí, včetně věhlasných nadací. V minulosti byl i šéfem společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Únorová dohoda s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy by Madoffa navíc mohla časem donutit zaplatit pokutu a vrátit peníze získané od investorů. Madoff nicméně nebyl v rámci dohody nucen přiznat vinu. Dohoda se však týká pouze civilního řízení. To probíhá odděleně od kriminálního řízení, během kterého již Madoff vinu přiznal. Rozsudek v kriminálním řízení by měl padnout devětadvacátého června. Madoff je obžalovaný z klamání investorů a zpronevěry a hrozí mu až 150 let vězení.

Madoffův případ je označován jako podvod století. Loni v prosinci se finančník přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy označované jako letadlo. „Nedokážu patřičně vyjádřit, jak je mi líto, co jsem udělal,“ řekl u soudu Madoff, který svoje jednání považuje za zločin. „Věděl jsem, že tento den i vězení jednou nevyhnutelně přijdou,“ uvedl. Ve své desetiminutové řeči Madoff uvedl, že je vděčný, že dostal příležitost promluvit. Dále se také „hluboce omluvil“ za svoje chování. Uvedl to server iDNES.