Michelin propustí 1 500 lidí

Paříž - Světoznámý výrobce pneumatik Michelin propustí ze svých francouzských závodů zhruba 1 500 zaměstnanců. Tento krok má podniku pomoci vyrovnat se s celosvětovým poklesem prodeje automobilů, což se negativně odrazilo i na poptávce po pneumatikách. I když by se měl o zaměstnance postarat sociální program, který firma připravuje, hrozí i tak vlna stávek.

Informaci o propouštění v Michelinu přinesl francouzský deník Le Monde, který se odvolává na odbory působící ve firmě. „Devátého června jsme se zeptali, zda se chystá propouštění. Vedení to nepopřelo,“ citoval deník odboráře. Firma sama se zatím ke zprávám o propouštění nevyjádřila, jasněji by mělo být během dneška poté, co její vedení prodiskutuje situaci s odbory.

I když Michelin údajně chystá pro propuštěné zaměstnance sociální program, stávce se firma zřejmě nevyhne. Odbory ve Francii jsou totiž poměrně silné a nebojí se svou sílu ukázat. O tom se přesvědčil i konkurent Michelinu Continental, když se rozhodl uzavřít některé továrny v Německu a ve Franci, což o práci připraví stovky lidí.

Michelin plánuje propouštění (zdroj: ČT24)