Americký miliardář Stanford obviněn ze zpronevěry, hrozí mu 250 let

Dallas - Americký miliardář Allen Stanford byl spolu se čtyřmi dalšími lidmi obviněn ze zpronevěry a bránění spravedlnosti v souvislosti s podvody na investorech v hodnotě sedmi miliard dolarů (přes 130 miliard korun). Americký miliardář Allen Stanford, který je šéfem investiční společnosti Stanford Financial Group, skončil ve čtvrtek ve vazbě. Úřady zmrazily Stanfordův osobní majetek i majetek jeho finančních skupin, které sídlí převážně v Karibiku. Ještě před čtvrtečním zadržením Stanford i jeho žena čelili celé řadě žalob, například za neplacení daní a dalších poplatků pro federální úřady.

Podvod byl podle obvinění založen na principu pyramidové hry, někdy
označované jako letadlo. Náměstek generálního prokurátora Lanny Breuer
uvedl, že Stanford by mohl být odsouzen až k 250 letům vězení, pokud bude
usvědčen ze všech obvinění. Dodal, že podvod poškodil zhruba pět až šest
tisíc investorů, Stanford ale ještě v dubnu všechna obvinění popíral.

„Ať klidně umřu a jdu do pekla, pokud je to Ponziho schéma,“ uvedl v dubnu Stanford v emotivním rozhovoru s televizní stanicí ABC News. Ponziho schéma je podvod na principu letadla, kdy první klienti dostávají zaplaceno z peněz těch, kteří se přidají později. Na ty poslední klienty už ale peníze nezbývají. Zda měly Stanfordovy aktivity skutečně rysy Ponziho schématu, nyní prošetřuje Komise pro cenné papíry.

Ještě před čtvrtečním zadržením Stanford i jeho žena čelili celé řadě žalob, například za neplacení daní a dalších poplatků pro federální úřady. Výše dluhu se podle soudních dokumentů vyšplhala na 226,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 4,33 miliardy korun. Ve skutečnosti ale může dlužit ještě více, protože Stanfordovi vůbec nepodali daňové přiznání za rok 2007.