V Orcu se bojuje o vedení společnosti

Praha - Boj o vedení v developerské společnosti Orco pokračuje. Současný šéf Jean-François Ott posiluje své pozice. Do vedení dosadí jak dva zástupce investiční společnosti Prosperita, která je největším akcionářem, tak i dalšího vlivného vlastníka Martina Burdu. Dne 8. července se v Lucembursku bude rozhodovat o novém managementu a zástupci Prosperity i Martin Burda již Ottovi slíbili své hlasy.

Současné vedení ale kritizuje jeden z akcionářů - SOS Orco v čele s Luborem Smrčkou. „Společnost je v takovém stavu díky špatným manažerským rozhodnutím pana Otta,“ řekl Smrčka. Současný management se kvůli zadlužení předběžně dohodl na kapitálovém vstupu americké firmy Colony Capital, která by Orcu měla přinést 160 milionů korun. Colony Capital nyní provádí hloubkovou kontrolu hospodaření.

„Kapitál je nezbytný kvůli tomu, aby firma přežila. Pokud by došlo ke změně managementu, zhoršilo by to výhled firmy na úspěšnou restrukturalizaci,“ upozornil analytik firmy Patria Jiří Fischer. Řídící tým Orca by se měl po valné hromadě skládat ze 14 členů. Nynější vedení by v něm mělo zůstat beze změny ve složení Ott, Nicolas Tommasini a Aleš Vobruba. Ott navíc ve vedení zastupuje ještě firmy Cerem a Ott&Co. Dalších pět ředitelů by měla tvořit jména Silvano Pedretti, Guy Wallier, Pierre Cornet, Robert Kleiner a Alexis Juan. Akcionáře by ve vedení měl zastupovat Robert Coucke, Burda a dva ředitelé Prosperity.

Jan Sochor ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)