Žena zaplatí přes milion dolarů za nelegální stahování

Washington - Za stahování hudby z internetu padla milionová pokuta. Američanka Jammie Thomas-Rassetová musí dle rozhodnutí soudu v Minnesotě zaplatit 1,9 milionů dolarů (přes 36 milionů korun) za to, že stáhla a volně k dalšímu stahování nabízela 24 písniček interpretů jako Linkin Park či No Doubt. Matka dvou dětí se chce proti příliš vysoké pokutě odvolat.

„Je to určitě drakonický trest, ale hlavní problém je ve sdílení. Dílo je dostupné milionům lidí,“ řekl mluvčí protipirátské aliance BSA Jan Hlaváč. Menší dozor na internetu a zrušení patentního systému má přitom stále více příznivců, a to zejména v Evropě. Například Švédsko bude mít jednoho zástupce z Pirátské strany dokonce v Evropském parlamentu.

„Já vidím tyto strany jako čiré populisty. Jsou schopni oslovit zejména mladé voliče, kteří se v autorskoprávní problematice vůbec nevyznají,“ kritizoval Hlaváč. Liberálnější vůči pirátství jsou i ve Francii. Tam před týdnem Ústavní rada zrušila zákon, který měl umožnit odstřihnout od internetu právě ty uživatele, kteří stahují nelegálně filmy a hudbu.

Internetová pirátka zaplatí milion dolarů pokuty (zdroj: ČT24)
Evropský parlament
Zdroj: ČT24
Vydáno pod