Analytici nevylučují další snížení úrokových sazeb ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) by mohla podle analytiků na svém zasedání ve čtvrtek 25. června snížit sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší úroveň za existenci České republiky. Na druhou stranu ekonomové upozorňují, že nyní odhadnout kroky ČNB je velmi obtížné nejen kvůli budoucímu vývoji kurzu koruny a inflace, ale i kvůli absenci obou viceguvernérů ČNB na čtvrtečním měnovém zasedání.

Pokud by centrální bankéři sazby snížili, základní úroková sazba by klesla na 1,25 procenta. Sazby by tak klesly na nejnižší úroveň vůbec. „Očekáváme, že ČNB sníží úrokové sazby o další čtvrtinu procentního bodu. Pro snížení sazeb mluví inflace a její výhled,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Navíc propad HDP a stoupající nezaměstnanost si podle něj říkají o podporu ze strany hospodářské politiky. „Fiskální politiku limituje rozpočtový schodek na hraně únosnosti. Zbývá tedy měnová politika,“ dodal.

Nepřítomnost obou viceguvernérů na měnovém zasedání příští týden podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška poněkud zmenšuje šance na snížení sazeb. „Přesto dávám snížení sazby o čtvrt procentního bodu pravděpodobnost větší než 50 procent,“ uvedl. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory rozhodne bankovní rada těsnou většinu hlasů o snížení úrokových sazeb. Tím podle něj snižování úrokových sazeb pro letošní rok skončí.