Nečas: Obří ekotendr končí, vláda vítěze nevybere

Praha – Vláda vítěze ekotendru nevybere, projekt končí, prohlásil dnes premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek předtím řekl, že vládě nedoporučí přijmout nejlevnější nabídku v tendru na odstranění starých ekologických škod. Nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering za téměř 57 miliard korun. Proti zakázce se už dříve vyslovil jak premiér, tak i Věci veřejné. Ekotendr stál státní pokladnu přes 16 milionů korun. Ministerstvo financí platilo za přípravné studie a externí právní služby, a to i přesto, že disponuje vlastním, personálně početným právním oddělením. Na seznamu starých ekologických škod, které je třeba rychle odstranit, je celkem 510 lokalit, mezi nimi areály Kovošrotu, Spolany nebo Unipetrolu.

„Cenová výše, byť i té nejlevnější nabídky, není podle mého názoru natolik přesvědčivá, abych mohl vládě doporučit tuto nabídku přijmout,“ uvedl ministr financí, který dnes v souladu s doporučením výběrové komise schválil nabídku Marius Pedersen Engineering jako nejvhodnější. 

Premiér Nečas nedlouho poté prohlásil, že projekt končí. „O ekologické zakázce jsem měl vždy pochybnosti. Zveřejněné ceny tyto pochybnosti nejenom nerozptýlily, ale posílily. Ministr financí Kalousek ekonomicky realisticky vyhodnotil nabídnutou cenu zakázky, politicky realisticky vyhodnotil hlasovací poměry ve vládě a nabídku nedoporučí vládě ke schválení. Tímto krokem ministra financí nejsem překvapen a očekával jsem ho,“ uvedl Nečas. „Pravděpodobně se pan premiér ztotožnuje s mými argumenty, ale zatím je neslyšel. Beru to jako velký projev důvěry,“ zazněla reakce ministra financí.

Pavel Borůvka, obchodní ředitel Marius Pedersen Engineering: 

„Postoj ministerstva nás mrzí, protože jsme do toho vložili poměrně velký kapitál a úsilí, což by při této variantě přišlo vniveč. Je jasné, že rozhoduje spíše politický zájem než nějaká věcná diskuze.“

Borůvka uvedl, že stát se nemusí ze strany společnosti obávat například arbitráže. „Vždy jsem tvrdil, že potenciální riziko arbitráží nehrozí ze strany uchazečů, ale ze strany nabyvatelů těch starých zátěží, kterým je de facto blokován majetek,“ dodal.

Další zájemce Geosan Group nabídl ekologické škody odstranit za 57,8 miliardy korun a třetí účastník soutěže Environmental Services ze skupiny J&T za 65,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru je právě cena.

Znečištěné prostředí
Zdroj: ČT24

Redaktor Respektu Jaroslav Spurný:

"Kalousek mohl předem tušit, že se jedná o prohraný boj. Proti se postavily VV i ODS, takže tu nebylo příliš velké pole pro nějaké vyjednávání. Nikdy jsem od něj přitom v souvislosti s tendrem neslyšel pochybnosti, dá se to tedy označit za prohru."

Kritika tendru přichází napříč politickým spektrem

Premiér Nečas již dříve uvedl, že nabízené ceny prohloubily jeho pochybnosti o tendru. Předseda VV Radek John pak řekl, že jeho strana tendr v nynější podobě nepodpoří. Stát by prý měl zakázku rozdělit na více částí tak, aby se soutěže mohly zúčastnit i menší firmy. Tendr kritizovali i další politici i opoziční ČSSD. „Jako předseda poslaneckého klubu velmi pozitivně vnímám vyjádření pana Kalouska. Jeho vyjádření je historicky konsekventní s tím, co řekl na vládě,“ míní Vít Bárta.

Odmítnutí jedné velké zakázky pravděpodobně prodlouží uplatňování současné praxe, kdy stát na sanaci každé z lokalit zadává postupně několik veřejných zakázek. To podle dřívějších vyjádření ministerstva financí může vést k rozdělení odpovědnosti mezi jednotlivé dodavatele a k následnému navyšování státních garancí.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ovšem reálná suma zakázky kolem 40 miliard a podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

Znečištěné prostředí
Zdroj: ČT24